Ásványolajtermékek vizsgálati szabványai magyarul

Az MSZT 2021. december 1-jén több olyan szabványt jelentetett meg magyar nyelven, amely az ásványolajtermékeket vizsgáló laboratóriumok és az akkreditálásban érdekelt felek számára fontos vizsgálati módszereket adja meg.

Az MSZ EN 12916:2019 Ásványolajtermékek. Középpárlatokban lévő aromás szénhidrogének meghatározása. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszer, törésmutató-detektorral vizsgálati módszert ír elő a dízelgázolajokban, a paraffinos dízelgázolajokban és az ásványolaj-desztillátumokban lévő monoaromás, diaromás és triaromás szénhidrogén-tartalom meghatározására. Az előző változathoz képest jelentős változás a paraffinos dízelgázolajok nagyon kis aromástartalmára vonatkozó elemzési eljárás hozzáadása. Emellett az 1-es és 2-es jelölésű rendszerkalibráló standardok tömegmérési pontossági követelményét 0,001 g-ról 0,0001 g-ra növelték.

 

Az MSZ EN ISO 3015:2019 Természetes vagy szintetikus eredetű ásványolaj- és rokon termékek. A zavarosodási pont meghatározása (ISO 3015:2019) vizsgálati módszert ír elő a 40 mm-es rétegvastagságban átlátszó és 49 °C alatti zavarosodási pontú ásványolajtermékek, többek között a legfeljebb 30% (V/V)-os zsírsav-metil-észtert (FAME) [2] tartalmazó dízelgázolajok, a legfeljebb 7% (V/V)-os FAME-t tartalmazó paraffinos dízelgázolajok [3], a 100% FAME [5] és a kenőanyagok zavarosodási pontjának meghatározására.

A zavarosodási pont az a hőmérséklet, amelyen egy folyadék – előírt feltételek közötti hűtése során – a paraffinkristályok első alkalommal való megjelenése következtében zavarossá kezd válni.

 

Az MSZ EN ISO 3405:2019 Természetes vagy szintetikus eredetű ásványolaj- és rokon termékek. A desztillációs jellemzők meghatározása légköri nyomáson (ISO 3405:2019) laboratóriumi módszert ír elő a 0 °C feletti kezdőforráspontú és a 400 °C alatti végforráspontú, ásványolajtermékekből és szintetikus vagy biológiai eredetű rokon termékekből származó könnyű- és középdesztillátumok desztillációs jellemzőinek manuális vagy automata készülékkel való meghatározására. A forrásponttartomány fontos információt ad az összetételre, valamint a tárolási és felhasználási viselkedésre vonatkozóan, továbbá a párolgási sebesség fontos tényező számos oldószer felhasználása során.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. december

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 706 Ásványolajtermékek, kenőanyagok és rokon termékek

ISO/TC 28 Ásványolaj- és rokon termékek, természetes vagy szintetikus forrásból származó motorhajtóanyagok és kenőanyagok

CEN/TC 19 Ásványolaj-, szintetikus és biológiai eredetű, gáz-halmazállapotú és folyékony motorhajtóanyagok, kenőanyagok és rokon termékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!