A hegesztés területén megjelent új magyar nyelvű szabványok

Az MSZT 2021. december 1-jén az alábbi szabványokat jelentette meg magyar nyelven – az ömlesztőhegesztés minőségirányítása területén – a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés támogatásával.

Ezek a szabványok az MSZ EN ISO 3834 sorozat részei, mely a fémek ömlesztőhegesztésének minőségirányítási követelményeit tartalmazza. Az ömlesztőhegesztést és a hasonló eljárásokat széles körben, sokféle termék előállítására alkalmazzák. Sok vállalatnál ezek a termelés meghatározó jellemzői. Ezek az eljárások alapvetően befolyásolják a termék előállítási költségét és minőségét. Éppen ezért lényeges arról gondoskodni, hogy ezeket az eljárásokat a leghatékonyabb módon végezzék, és hogy a műveleteket minden tekintetben megfelelően ellenőrizzék. Annak érdekében, hogy a termékekkel ne legyenek súlyos problémák a gyártás és az üzemelés során, a tervezési fázistól az anyag kiválasztásán át a gyártásig és az azt követő ellenőrzésig megfelelő szabályozásról kell gondoskodni.

Az MSZ EN ISO 3834-2:2021 Fémek ömlesztőhegesztésének minőségirányítási követelményei. 2. rész: Teljes körű minőségirányítási követelmények (ISO 3834-2:2021) a fémek helyszíni vagy üzemi ömlesztőhegesztésének teljes körű minőségirányítási követelményeit írja le.

Az MSZ EN ISO 3834-3:2021 Fémek ömlesztőhegesztésének minőségirányítási követelményei. 3. rész: Általános minőségirányítási követelmények (ISO 3834-3:2021) a fémek helyszíni vagy üzemi ömlesztőhegesztésének általános minőségirányítási követelményeit tartalmazza.

Az MSZ EN ISO 3834-4:2021 Fémek ömlesztőhegesztésének minőségirányítási követelményei. 4. rész: Alapvető minőségirányítási követelmények (ISO 3834-4:2021) a fémek helyszíni vagy üzemi ömlesztőhegesztésének alapvető minőségirányítási követelményeit ismerteti.

Az ISO 3834 szabványsorozat különböző szintű minőségirányítási követelményekkel foglalkozik, melyek jellemzően a következő körülmények esetén alkalmazhatók: szerződéses viszony esetén a hegesztés minőségirányítási követelményeinek előírására; a gyártók esetén a hegesztés minőségirányítási követelményeinek kialakítására és fenntartására; a gyártási szabályzatokat vagy alkalmazási szabványokat kidolgozó bizottságok a hegesztés minőségirányítási követelményeinek meghatározására; vagy a hegesztés minőségirányításának teljesítményét értékelő szervezetek, független felek a követelmények teljesítésének igazolására.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. december

Add Content...

Kapcsolat

Szabó József

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44/SC 10 Minőségirányítás a hegesztés területén

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!