Magyar nyelven az új ISSN-szabvány

Az MSZT 2021. november 1-jén megjelentette az MSZ ISO 3297:2021 Információ és dokumentáció. Időszaki kiadványok nemzetközi azonosító száma (ISSN) szabvány magyar nyelvű kiadását, melynek elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár járult hozzá.

Az időszaki kiadványok és más folytatódó források tömör, egyedi és egyértelmű azonosító kódjának szükségessége nemzetközi szinten elfogadott. A könyvtárak, referáló szolgáltatások és más tartalomfelhasználók, rendszerszolgáltatók, terjesztők és egyéb közvetítők, továbbá kiadók és más tartalom-előállítók közötti információcsere indokolta egy szabványos kód bevezetését.

Az MSZ ISO 3297:2021 meghatározza és segíti az ISSN szabványos kód használatát az időszaki kiadványok és más folytatódó források egyedi azonosítására, legyen az nyomtatott vagy elektronikus. Egyúttal lehetővé teszi az egymással összekapcsolt folytatódó források csoportba rendezését, amely csoportot külön prefixummal ellátott ISSN azonosít e dokumentum előírásai szerint.

A bármely hordozón előállított folytatódó forrás lehet:

  • az időszaki kiadvány, mint a periodikum (hírlap, folyóirat, magazin), konferenciakiadvány, előre nem meghatározott végességgel tervezett monografikus sorozat, éves vagy más rendszerességgel megjelenő jelentés; valamint
  • a folyamatosan frissülő integráló forrás, mint a cserélhető lapos kiadvány, folyamatosan aktualizált webhely, blog, intézeti repozitórium, címjegyzék és adatbázis.

Az MSZ ISO 3297:2021 első három kiadása kizárólag az időszaki kiadványokra vonatkozott. 2002-ben azonban az információforrásoknak egy új kategóriáját határozta meg a könyvtárszakmai közösség, a „folytatódó források” kategóriáját, amely a hagyományos időszaki kiadványok mellett az információforrások olyan új fajtáit is felöleli, mint a folyamatosan frissített adatbázisok. A negyedik kiadás alkalmazási területe bővült, kiterjedt az időszaki kiadványokra és egyéb folytatódó forrásokra. Az ötödik kiadásból töröltek minden üzleti modellre történő utalást. Jelen hatodik kiadás az alkalmazói kör igényeinek megfelelve létrehozta a csoportalkotás lehetőségét, és új típusú csoportokban teszi azonosíthatóvá az egymással összekapcsolt folytatódó forrásokat. Emellett e dokumentum a metaadatelemek gazdagabb választékát határozza meg, lehetővé téve az információforrás további jellemzőinek közlését.

Az előző kiadáshoz képest a fő változások a következők:

  • bővült a csoportazonosító ISSN fogalma az időszaki kiadványcímek új típusú kapcsolataira alapozott csoportok azonosítása érdekében;
  • kibővült az ISSN-kiutalásra alkalmas információforrások sora;
  • részletes kifejtésre került az ISSN szerkezete, gépi olvashatósága és az ISSN-metaadatkészlet;
  • meghatározásra került az ISSN interoperabilitása más azonosító-rendszerekkel.

A magyar nyelvű változat elkészítésekor a Nemzeti előszóban számos fogalmat és kifejezést példákkal egészítettünk ki elősegítve az értelmezhetőséget, valamint kiemeltük a már elavultnak számító számítástechnikai állapotot tükröző mondatokat, s feltüntettük a jelen állapotnak megfelelőket.

Zajdon Anna

2021. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 508 Információ és dokumentáció

ISO/TC 46 Információ és dokumentáció

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!