Iszap, kezelt biohulladék és talajvizsgálat

 2021. november 1-jén az MSZT az Agrárminisztérium támogatásával magyar nyelven kiadta az MSZ EN 15933:2013 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. A pH meghatározása és az MSZ CEN/TS 16188:2021 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. Elemek meghatározása királyvízben és salétromsavban történő feltárás után. Láng-atomabszorpciós spektrometriás módszer (FAAS) szabványokat.

A CEN az EN 15933-at az Európai Bizottság (M/330 mandátuma) megbízása alapján készítette, amely a mintavételi és a vizsgálati módszerek szabványosítását tartalmazza egészségügyi és biológiai paraméterekre, valamint szervetlen és szerves anyagokra. Ez az európai szabvány a pH-érték meghatározására alkalmas módszert írja elő pH = 2–12 közötti tartományban, az iszap, a kezelt biohulladék vagy a talaj, vízzel (pH-H2O) vagy 0,01 mol/l-es kalcium-klorid-oldattal (pH-CaCl2) készített szuszpenziójában.

Az MSZ CEN/TS 16188 szintén a CEN az Európai Bizottság (M/330 mandátuma) megbízása alapján készült a króm (Cr), a kobalt (Co), a réz (Cu), a vas (Fe), a mangán (Mn), a nikkel (Ni) és a cink (Zn) meghatározására iszapmintából, kezelt biohulladék-mintából. Ez a módszer az elemek koncentrációjának láng-atomabszorpciós spektrometriával történő mérésén alapul, az EN 16173 vagy az EN 16174 szerint előkészített minta királyvizes vagy salétromsavas kivonatát használva.

Csík Gabriella

2021. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 713 Talajminőség és talajvédelem

CEN/TC 444 A szilárd mátrixok környezeti jellemzése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!