ISO-nyilatkozat az éghajlatváltozással kapcsolatos célokért

2021. szeptember 21-én, az ISO-héten aláírt Londoni nyilatkozatban (London Declaration) az ISO, mely mintegy 165 országot képvisel, megerősítette az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzések támogatása iránti elkötelezettségét.

A nemrégiben végzett kutatások szerint a világ legnagyobb vállalatainak egynegyede sem teljesíti az éghajlatváltozással kapcsolatos alapcélkitűzéseket, s a 2030-ra beütemezett tervek megvalósítása a jelenlegi helyzet alapján mintegy 21 évet csúszik. A nyilatkozatban az ISO vállalja, hogy minden új releváns szabványában, illetve mostantól fogva a felülvizsgált szabványokban is szerepet kapnak a klímaszempontok.

Az ISO-hét házigazdája, a Brit Szabványügyi Egyesület (BSI) elnöke elmondta, hogy a közös megegyezéssel született szabványok kivételes helyzetben vannak a klímavédelmi tevékenységek előmozdításában. A szabványok széles tematikája, valamint az iparra és a kormányokra gyakorolt hatásuk miatt a szabványok képesek gyorsítani e célok elérését. A nyilatkozat elősegíti, hogy a környezet szempontjait előtérbe helyező szabványok normává váljanak minden iparágban.

Az ISO már több mint 1000 olyan szabványt dolgozott ki, melyek támogatják az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és a káros hatások csökkentését, s ezekkel közvetlenül hozzájárulnak az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. Az ISO különleges helyzetben van, mert minden típusú szervezet számára tud útmutatót adni, a szervezet méretétől, jellegétől, helyétől függetlenül ahhoz, hogyan valósítsa meg, integrálja és népszerűsítse a környezettudatos magatartást – például a megújuló energiaforrások használatát, a biodiverzitás megőrzését, a környezeti változást célzó innovációk számára a piac megnyitását.

Az ISO-héten közzétették Az éghajlatpolitika eszközkészlete kiadványt (Climate Action Kit) is, mely a döntéshozókat támogatja a nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésében. Esettanulmányokat tartalmaz arról, hogyan tudják a szabványok támogatni a közérdeket és befolyásolni a vonatkozó kezdeményezéseket. A dokumentum nulla szén-dioxid-kibocsátás támogatását tűzi ki célul, mely közös erőfeszítéssel érhető el, szabályrendszerek felállításával eredendően a megvalósítás módjára fókuszálva. Nemzeti példákat hoz a kormányzatok és a nemzeti szabványosítási testületek közötti jó együttműködésre, valamint nemzeti és nemzetközi kezdeményezéseket mutat be, melyek megoldást adtak néhány, klímaváltozással kapcsolatos üggyel kapcsolatban.

 

Zajdon Anna

2021. november