Energiamegtakarítás lépésről lépésre

Új útmutató az energiagazdálkodás szakaszos megközelítéséhez

Az energiafelhasználás optimalizálására bevezetett energiagazdálkodási irányítási rendszerek (EgIR), mint például az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018) szabvány hatékonyan tudja segíteni a szervezeteket, hogy folyamatosan javíthassák energiahatékonyságukat, amely által jelentős költségmegtakarítást érnek el, és az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentik.

E rendszert nem szükséges egyszerre, teljeskörűen bevezetni, hanem szakaszosan is végrehajtható. Ez különösen előnyös lehet azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak, amelyeknek nincs elegendő erőforrásuk a teljes rendszert egyszerre bevezetni.

A nemrégiben megjelent ISO 50005 Energy management systems. Guidelines for a phased implementation (Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Útmutató a szakaszos bevezetéshez) szabvány útmutatást nyújt az energiagazdálkodási irányítási rendszer szakaszos, lépésenkénti bevezetéséhez. A szabvány alkalmazásával a szervezeteknek lehetőségük adódik, hogy már egyetlen szakasz bevezetésével maximálisan kiaknázhassák annak előnyeit.

A szakaszos kiépítés esetén a szervezetek könnyebben elkülöníthetik a szükséges erőforrásokat, és az egyéni igényeik, illetve lehetőségeik szerint jelölhetik ki az általuk preferált szakaszokat, prioritási sorrendben. E megközelítés nem ró óriási, nyomasztó terheket a kisebb szervezetekre, hanem lehetőséget ad elkezdeni „kicsiben”, ami azonnali előnyt nyújt számukra. A kezdeti lépések megvalósítását követően a szervezetek a szükségleteik és az erőforrásaik függvényében, a saját maguk módján és tempójában tudják szabályozni energiahatékonysági irányítási rendszerük továbbfejlesztését.

Az ISO 50005 a szakaszos megvalósítást az ISO 50001-ben meghatározott 12 alapelemre építi. A szabvány négy szintből álló fejlettségi modellen alapul, melyből az 1. szint az alapokat nyújtja azoknak a szervezeteknek, amelyek csekély energiagazdálkodási tapasztalattal rendelkeznek, és fokozatosan haladnak a magasabb szintek elérése felé.

Az ISO 50005-öt az ISO/TC 301 Energiagazdálkodás és energiamegtakarítás műszaki bizottság dolgozta ki, melynek titkárságát az ANSI látja el.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. november

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 301 Energiagazdálkodás és energiamegtakarítás

MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!