Digitális fizetőeszközök egységesített rendszere

A digitális átalakulás életünk minden területére kihat, így pénzügyeinkre is, átalakítva fizetési szokásainkat. A digitális fizetési rendszerek népszerűségének növekedésével megnőtt a digitális tokenek azonosításának szükségessége az így kibocsátott, forgalmazott, lebonyolított vagy tárolt adatokat illetően. A kereskedelemben érintett szereplők, a szolgáltatók, a letétkezelők és a szabályozó szervek számos olyan esettel találkoztak, amikor a digitális azonosítók rögzítése, vizsgálata, nyomon követése és kezelése szabványos azonosítóval hatékonyabb lehetne, és segítené a felmerülő problémák megoldását.

A decentralizált kriptovaluták, például a bitcoin népszerűségének növekedése miatt is egyre inkább megmutatkozott az az igény, hogy e rendszerek biztonságos használata érdekében közös nyelven kell beszélni. Ennek érdekében az alábbi új nemzetközi szabványokat dolgozták ki:

  • Az ISO 24165-1 Digital token identifier (DTI). Registration, assignment and structure. Part 1: Method for registration and assignment szabvány meghatározza a digitális tokenek véletlenszerű, egyedi, rögzített hosszúságú azonosítójának hozzárendelését és előállítását egy meghatározott alkalmazási irányelveknek megfelelő regisztrációs kérelemre válaszként.
  • Az ISO 24165-1 szabványt kiegészíti az ISO 24165-2 Digital token identifier (DTI). Registration, assignment and structure. Part 2: Data elements for registration szabvány, amely meghatározza a nyilvántartási rekordban szereplő és 1:1 kapcsolat létrehozására szolgáló adatelemeket a digitális token és az ISO 24165-1 szabvány alapján hozzárendelt azonosító között.

Dominique Tanner, az ISO 24165 szabványt kidolgozó szakértői csoport elnöke elmondta, hogy mivel nincs vonatkozó szabvány, amely egyedileg azonosítaná a tokeneket, és nincs ezeket irányító szervezet sem, ezért sok tickerduplázódás lett. „A bitcoint például hagyományosan BTC-ként azonosították, de az XBT is használatba került” – mondta. „A felhasználóknak és a komoly játékosoknak véletlenszerű, egyedi, egyértelmű, nyilvánosan elérhető és rögzített hosszúságú azonosítóra van szükségük a cserélhető digitális tokenekhez. Az ISO 24165 a válasz erre az igényre.”

A szabványban foglaltakat az Etrading Software, az ISO 24165 nyilvántartó szervezete valósítja meg – digitális tokenazonosítókat utal ki és azokat nyilvánosan hozzáférhető központi nyilvántartásban tárolja weboldalán.

Az ISO 24165 szabvány 1. és 2. részét az ISO/TC 68 Pénzügyi szolgáltatások műszaki bizottság SC 8 Pénzügyi szolgáltatások referenciaadatai albizottsága dolgozta ki.

 

Forrás: Az ISO honlapja

 

Dosztály Zsolt

Zajdon Anna

2021. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 507 Bank- és pénzügyek

ISO/TC 68/SC 8 Pénzügyi szolgáltatások referenciaadatai

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!