30 éves a Bécsi Egyezmény

Az 1991 júniusában aláírt Bécsi Egyezmény megalapozta a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) közötti együttműködést, növelve az információcsere hatékonyságát. Az egyezmény célja annak elősegítése volt, hogy az európai és nemzetközi szabványok a lehető legtökéletesebb összhangban legyenek egymással és elkerüljék az esetleges ellentmondásokat. Gondoskodtak arról is, hogy az európai belső piacra vonatkozó szabványokat ne a nemzetközi szabványosítástól elkülönítve dolgozzák ki.

Napjainkban már minden harmadik európai szabvány forrása ISO-szabvány. A kilencvenes évek elején mindössze 178 dokumentumot dolgoztak ki közösen a két szervezet szakértői, hogy elkerüljék a szükségtelen ismétlődéseket. Mára ez a szám 5500-ra emelkedett. A Bécsi Egyezmény hatékony eszköz, amely harmonizált szabványokat eredményezett a különböző ágazatokban, beleértve a mezőgazdaságot, az egészségügyet, a turizmust, a szállítást és még sok más területet. A nemzetközi ambíciók, mint például az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítása az együttműködési egyezmény keretében kidolgozott számos szabvány nélkül nehezen lenne elképzelhető. Jó példa erre az ISO 14064 szabványsorozat az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, ez biztosítja, hogy mindenki ugyanazt a nyelvet beszélje a célok és a jelentések terén, lehetővé téve mindannyiunk számára a közös célok elérését.

Az energiahatékonyságtól a mesterséges intelligenciáig

A Bécsi Egyezmény 30 éve biztosítja, hogy ugyanazok a szabályok vonatkozzanak a világ különböző ágazataira, ez rendszeresen lendületet adott a gyorsan növekvő európai egységes piacnak. Hozzájárult a bürokrácia csökkentéséhez, az új ötletek terjesztését ösztönözte (például energiahatékonyság), illetve elősegítette a stratégiai ágazatokban a megfelelő szintű biztonság megteremtését: például a gépek biztonságára vonatkozó olyan általános elveket fogalmazott meg, amelyeket széles körben használnak a gépek gyártásában. Ami a digitális átalakulást illeti, a CEN és az ISO közösen dolgozta ki a kiberbiztonsággal és a mesterséges intelligencia gépekre gyakorolt hatásával kapcsolatos szabványokat is; ezek elengedhetetlenek a jövőbeli kihívások leküzdéséhez és az új technológiák biztonságos és zökkenőmentes átvételéhez a gépiparban.

Évfordulós konferencia október 11-én Bécsben

Az évforduló alkalmából az Osztrák Szabványügyi Intézet (ASI), a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) közös konferenciát szerveztek 2021. október 11-én. Ennek központi témája a nemzetközi szabványok és a speciális helyi vonatkozások összhangba hozatala volt. A vitafórumok és az interjúk előmozdították a párbeszédet, új együttműködések megteremtését és az egyes gazdasági területeken várható nehézségekre való felkészülést. Az ISO, a CEN, a CENELEC és az ETSI magas szintű képviselői érkeztek Bécsbe, hogy megvitassák korábbi tapasztalataikat és jövőbeli stratégiáikat, továbbá 140 vendég csatlakozott hozzájuk online a világ minden tájáról.

További részletekért tekintse meg az esemény honlapját.

Forrás: Az ISO honlapja

 

Dosztály Zsolt

2021. november

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!