Új szabványok a zöldfinanszírozás területén

Megfontolt befektetések a klímaváltozás elleni harcban

A nettó nulla szén-dioxid-kibocsátási célok eléréséhez és az éghajlatváltozás mérsékléséhez több milliárd dollár nagyságrendű becsült pénzmennyiség szükséges. A zöldprojektek finanszírozásához alkalmasak például a zöldkötvények és -hitelek, de ha nincs harmonizált meghatározása a „zöld” fogalomnak, akkor az lassítja a megvalósítást és gazdasági visszaélések táptalaja lehet. A fogalommeghatározáshoz nyújtanak segítséget a témában újonnan megjelent ISO-szabványok.

Az ISO 14030 Environmental performance evaluation. Green debt instruments (Környezeti teljesítményértékelés. Zöldhitelviszonyt megtestesítő értékpapírok) szabványsorozat nemzetközileg elfogadott ütemtervet biztosít a zöldkötvény-kibocsátáshoz és a zöldhiteligényléshez. Az új szabványok azokat a követelményeket és útmutatókat fedik le, melyek alapján az egyes támogató projekteket, eszközöket és tevékenységeket finanszírozó kötvények és hitelek „zöldnek” minősíthetők. Ez szükséges lehet a környezeti hatásaik nyomon követéséhez, valamint a bevételek felhasználásáról szóló jelentésekhez.

A négy részből álló szabványsorozat a zöldfinanszírozásra jogosult eszközök és projektek taxonómiáját tartalmazza. Ismerteti a zöldkötvények, valamint -hitelek folyamatait, és a követelményeiknek való megfelelés biztosítékot nyújt arra, hogy a kibocsátott kötvények vagy felvett hitelek várhatóan környezeti előnyökkel járnak.

Dr. John C. Shideler, a szabványokat kidolgozó szakértői csoport elnöke szerint e szabványok kidolgozásának célja, hogy alkalmazásukkal kiküszöböljék a greenwashing jelenséget és a rendszerezetlenséget, ezáltal növelve a piac iránti bizalmat. Véleménye szerint a befektetői bizalom mellett fontos, hogy a befektetések környezeti előnyt is nyújtsanak.

A szabványsorozat a következő részekből áll:

  • ISO 14030-1 Environmental performance evaluation. Green debt instruments. Part 1: Process for green bonds (Környezeti teljesítményértékelés. Zöldhitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. 1. rész: A zöldkötvényekre vonatkozó folyamatok)
  • ISO 14030-2 Environmental performance evaluation. Green debt instruments. Part 2: Process for green loans (Környezeti teljesítményértékelés. Zöldhitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. 2. rész: A zöldhitelekre vonatkozó folyamatok)
  • ISO 14030-3 Environmental performance evaluation. Green debt instruments. Part 3: Taxonomy (Környezeti teljesítményértékelés. Zöldhitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. 3. rész: Taxonómia) (kidolgozás alatt)
  • ISO 14030-4 Environmental performance evaluation. Green debt instruments. Part 4: Verification programme requirements (Környezeti teljesítményértékelés. Zöldhitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. 4. rész: A verifikálási program követelményei)

A szabvánnyal kapcsolatos további információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

Antal Andrea Zsuzsa

2021. október

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2716.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 4 Környezeti teljesítményértékelés

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!