Nagy szulfáttartalmú kohósalakcementek

2021. október 1-jén megjelent az MSZ EN 15743:2010+A1:2015 Nagy szulfáttartalmú kohósalakcement. Összetétel, követelmények és megfelelőségi feltételek szabvány magyar nyelvű változata.

A nagy szulfáttartalmú kohósalakcementet Prof. Hans Kühl találta fel 1908-ban, melyet aztán szabadalmaztatott is. Németországban 1914-ben, Franciaországban és Belgiumban 1932-ben kezdték gyártani.[1]

Az előzményszabvány – EN 15743:2010 Nagy szulfáttartalmú kohósalakcement. Összetétel, követelmények és megfelelőségi feltételek – alapját az Európa egyes országaiban érvényben lévő nemzeti szabványok adták. A nagy szulfáttartalmú kohósalakcementet eredetileg és betonként alkalmazták alapozásokhoz és nagy tömegű szerkezetekhez. A gyorskötő cementek – amelyek lehetővé teszik a zsaluzat korai eltávolítását – iránti igény miatt kezdték el az olyan nagy szulfáttartalmú kohósalakcementek gyártását, amelyek helyettesíthetik a portlandcementklinker-alapú cementeket.

A nagy szulfáttartalmú kohósalakcement szilárdulása a granulált kohósalak kalcium-szulfáttal történő aktiválásán alapul. A portlandcementklinkerhez képest kisebb hidratációs hő azt eredményezi, hogy a korai nyomószilárdság kisebb, mint az általános felhasználású cementeknél, és a kezdeti hidratációs hő is jelentősen kisebb. Továbbá olyan beton készíthető belőlük, amely ellenáll a kémiailag agresszív környezetnek, így a szulfátoknak is.

Mivel a hidratáció alapelve különbözik az EN 197-1 szerinti „általános felhasználású cementekétől”, a CEN/TC 51 Cement és építési mész műszaki bizottság úgy határozott, hogy kidolgoz egy különálló szabványt – az EN 15743:2010-et – a nagy szulfáttartalmú kohósalakcementre.

A korábbi kiadáshoz képest az EN 15743:2010+A1:2015 szabvány a következő alapvető változtatásokat tartalmazza:

  • Aktualizálták a 2. Rendelkező hivatkozások fejezetet;
  • Bővült a 7.5. Veszélyes anyagok szakasszal;
  • Módosult a 9.1. Általános előírások szakasz;
  • Új, tájékoztató ZA mellékletet vezettek be.

A szabvány meghatározza és megadja a nagy szulfáttartalmú kohósalakcement, valamint alkotórészei követelményeit. A nagy szulfáttartalmú kohósalakcement meghatározása tartalmazza azokat az arányokat, ahogyan az alkotórészek keverhetők az e szabvány szerinti termékek gyártása érdekében. Tartalmazza azokat a követelményeket is, amelyeknek az alkotórészeknek meg kell felelniük, valamint a mechanikai, fizikai, kémiai követelményeket, beleértve a hidratációs hőt is. A szabvány előírja a megfelelőségi kritériumokat és a vonatkozó szabályokat is.

Az alkalmazási terület leírásának megjegyzésében felhívják a szabványalkalmazó figyelmét arra is, hogy a megadott követelményeken túl hasznos lehet a cementgyártó és a -felhasználó közötti információcsere. Az információcsere részletei azonban nem tartoznak e szabvány alkalmazási területébe, ezzel a kérdéssel ajánlatos a nemzeti szabványokban, illetve szabályozásban foglalkozni, vagy az érdekelt felek közt egyetértésre jutni.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a CEMKUT Kft. járult hozzá.

 

Szendy Csabáné

2021. október

 

[1] Pierre-Claude Aitcin: Binders for Durable and Sustainable Concrete, p 52, Taylor&Francis, Oxon 2008.

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 102 Cement és mész

CEN/TC 51 Cement és építési mész

ISO/TC 74 Cement és mész

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!