Magyar nyelvű szabványok a minőségirányítás és a projektvezetés területén

2021. október 1-jén megjelent az MSZ ISO 10013:2021 Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a dokumentált információhoz magyar nyelvű kiadása.

Az ISO 9001 a szervezettől megköveteli, hogy dokumentált információt tartson fenn és őrizzen meg folyamatai működésének támogatására. Az MSZ ISO 10013:2021 útmutatást nyújt a szervezet sajátos szükségleteihez igazított dokumentált információk kidolgozásához és fenntartásához, valamint az eredményes minőségirányítási rendszer támogatásához.

E dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ ISO/TR 10013:2003-at. Fontos változás, hogy az új szabvány nem ír elő konkrét hierarchiát a dokumentumok struktúrájára, és az elektronikus rendszereknek azokat a képességeit helyezi előtérbe, amelyek segítségével a dokumentált információ sokféleképpen szerveződhet. A szabvány A melléklete példákat mutat be a dokumentált információ szerkezetére, melynek bonyolultsága függ például a szervezet méretétől, tevékenységeitől, a folyamatok összetettségétől, a munkatársak felkészültségétől stb.

Az új szabvány rendkívül logikusan és a többi népszerű irányítási rendszerrel összehangoltan mutatja be a dokumentált információ létrehozásáról és fenntartásáról szükséges ismereteket.

Az MSZT a közeljövőben tervezi megjelentetni az MSZ ISO 21500 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment. Környezet és koncepciók magyar nyelvű kiadását, melynek forrásdokumentuma (ISO 21500:2021) az ISO 21502:2020-szal együtt visszavonja és helyettesíti az ISO 21500:2012-t (az MSZ ISO 21500:2015 forrásszabványát). Fontos változás, hogy az új dokumentum a projekt-, program- és portfóliómenedzsment-szabványok közötti kapcsolatok magas szintű áttekintését nyújtja, míg a projektmenedzsmentről most az ISO 21502 ad útmutatást.

A szabvány a projekt-, a program- és a portfóliómenedzsment szervezeti környezetét és alapkoncepcióit határozza meg. Útmutatást nyújt a szervezetek számára a projekt-, a program- és a portfóliómenedzsment fejlesztéséhez, és a kapcsolódó szabványok (pl. MSZ ISO 21503:2019; MSZ ISO 21504:2017) együttes alkalmazásához.

E dokumentum a legtöbb szervezetre, projektre, programra és portfólióra alkalmazható, tekintet nélkül azok összetettségére, méretére vagy időtartamára.

Az MSZT a fenti szabványokból szinten tartó képzést tervez tartani az elkövetkezendő időszakban, melyek időpontját, tematikáját és részvételi feltételeit az MSZT honlapján, az MSZT akadémia linken fogjuk közzétenni.

A szabványokkal kapcsolatos további információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. október

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 176/SC 3 Támogató technológiák

ISO/TC 258 Projekt-, program- és portfóliómenedzsment

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

MSZT/MB 258 Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!