Fotovillamos modulok biztonságtechnikai minősítése

A 2018. október 1-jén közzétett Fotovillamos (PV-) modulok biztonságtechnikai minősítése szabvány első két része 2021. október 1-jétől magyar nyelven is elérhető.

Az MSZ EN IEC 61730 szabványsorozat meghatározza a szabadtéri klimatikus viszonyok között tartósan működtetett, földi alkalmazású, fotovillamos (PV-) modulok IEC szerinti követelményeit. A szabványsorozat minden földi, sík felületű modul, például kristályosszilikon-modul, valamint vékonyréteg-modul esetén alkalmazandó. Az érintett fotovillamos (PV-) modulok egyenfeszültsége legfeljebb 1500 V.

Az MSZ EN IEC 61730-1 a fotovillamos (PV-) modulok biztonságos villamos és mechanikai működéséhez szükséges alapvető kialakításának követelményeit adja meg és ismerteti. Specifikus ismereteket közöl a mechanikai és környezeti igénybevételek által okozott villamos áramütés, tűzveszély és személyi sérülés megelőzésének értékeléséhez. A dokumentum a kialakítás kiegészítő követelményeire vonatkozik, és a kidolgozók szándéka szerint ezek a követelmények a legkisebbre csökkentik a fotovillamos (PV-) modulok nem rendeltetésszerű vagy szándékoltan rossz alkalmazását, valamint alkatrészeinek olyan meghibásodását, amelyek tüzet, villamos áramütést és személyi sérülést okozhatnak.

Az MSZ EN IEC 61730-2 alkalmazási területe megegyezik az IEC 61730-1 alkalmazási területével: a dokumentum azokat a vizsgálatokat sorolja fel, amelyek követelményeinek egy fotovillamos (PV-) modulnak a biztonság értékelése szempontjából kell megfelelnie.

A szabványban megkövetelt vizsgálatsorozatok valószínűleg nem vizsgálnak meg minden, az összes lehetséges alkalmazásban használt fotovillamos (PV-) modullal kapcsolatos biztonsági szempontot. A szabvány a kidolgozásakor rendelkezésre álló legjobb vizsgálatsorozatokat alkalmazza. A szabvány célja, hogy a biztonságot ellenőrző vizsgálatsorozatokat adjon meg azokhoz a fotovillamos (PV-) modulokhoz, amelyek az IEC 61730-1 szerint vannak kialakítva. A vizsgálatsorozatokat és a megfelelés kritériumait úgy tervezték, hogy kimutassák a fotovillamos (PV-) modulok külső vagy belső elemeinek lehetséges meghibásodásait, amelyek tűzveszélyt, áramütést és/vagy személyi sérülést okozhatnak. A szabvány meghatározza az alapvető biztonsági vizsgálatok követelményeit, valamint további olyan vizsgálatokat, amelyek a fotovillamos (PV-) modulok végső alkalmazásaitól függenek. A vizsgálatok csoportjai tartalmazzák az általános ellenőrzést, az áramütés kockázatának vizsgálatait, valamint a tűzveszély, a mechanikai és a környezeti igénybevétel értékelését.

Az MSZ EN IEC 61730-2 a biztonság értékeléséhez csak az MSZ EN IEC 61730-1-gyel együtt alkalmazható.

 

Éliás Gábor

2021. október

Kapcsolat

Éliás Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

CLC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!