A hegesztési munkarendi előírások tartalma

2021. október 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 15609-1:2020 Fémek hegesztési munkarendjének előírása és minősítése. Hegesztési munkarendi előírás. 1. rész: Ívhegesztés (ISO 15609-1:2019) és az MSZ EN ISO 15609-2:2020 Fémek hegesztési munkarendjének előírása és minősítése. Hegesztési munkarendi előírás. 2. rész: Gázhegesztés (ISO 15609-2:2019) magyar nyelvű változata.

A különböző hegesztési eljárásokkal készített hegesztett kötések minőségének biztosításában nélkülözhetetlen hegesztési munkarendi előírások tartalmára vonatkozó követelményeket a hatrészes ISO 15609 szabványsorozat írja elő. A hegesztési munkarendi előírás (WPS) tartalmazza a hegesztett kötés minőségét befolyásoló jellemzőknek azokat az igazolt értékeit, amelyek betartásával a követelményeknek megfelelő kötés állítható elő.

A legelterjedtebb ív- és gázhegesztési eljárás hegesztési munkarendi előírásaira vonatkozó MSZ EN ISO 15609-1:2020 és MSZ EN ISO 15609-2:2020 az előző kiadásokhoz képest a következő fontosabb változásokat tartalmazzák.

A szabványok rendelkező hivatkozásait naprakésszé tették, és megváltozott a hegesztési munkarendi előírás formátuma is (lásd az A mellékletet).  

Ívhegesztés esetén a munkarendi előírásban szereplő jellemzők kiegészültek a felületi állapottal és az ívenergiával, míg a gépesített és automatikus hegesztés jellemzőire vonatkozó követelményeket korszerűsítették.

Gázhegesztés esetén a munkarendi előírásban szereplő jellemzők kiegészültek a felületi állapotra, a gyökfaragásra, a gyöktámaszra és a gépesített és automatikus hegesztésre vonatkozó követelményekkel. Az előmelegítésre vonatkozó követelményeket korszerűsítették.

E szabványok kiadásától, azaz 2020 áprilisától számítva minden új hegesztési munkarendi előírást e szabványoknak megfelelően kell készíteni. Ezek a dokumentumok azonban nem érvénytelenítik a korábbi szabványoknak, előírásoknak vagy e szabványok előző kiadásainak megfelelő, korábbi hegesztési munkarendi előírásokat (hegesztéstechnológiai utasításokat).

 

Szabó József

2021. október

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

CEN/TC 121 Hegesztés és rokon eljárások

ISO/TC 44 Hegesztés és rokon eljárások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!