Új szabványok viselhető technológiákra

Az első példa a viselhető technológiákra a XVI. századra vezethető vissza, amikor az órákat viselték nyakláncként csakúgy, mint karkötőként, később pedig zsebben. Napjainkban a Covid19-járvány más ágazatokkal ellentétben felgyorsította a viselhető technológiát vezérlő számos kulcsfontosságú trendet, mint például a beteg távfelügyelete és a digitális egészségügy felé való elmozdulás, valamint a fitnesz és a jólét jelenlegi felfogása. Míg a népszerűbbek – ideértve a fitness tracker – okoskarkötők – vagy a smart watch – okosórák – olyan, újabbnál újabb területeken törnek maguknak utat, mint például a gyógyászati ápolás és a divat, addig a kifejlődő új technológiákkal például vékony elektromos tapaszok nyújthatnak segítséget a diabétesz felügyeletében. Ezek bőrünkön való alkalmazásával folyamatos glükózszintfigyelést tesznek lehetővé, és bizonyos esetekben képesek inzulint is juttatni a véráramba. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem egy újabb kutatói fejlesztése irányul a vérnyomás és a pulzusszám folyamatos nyomon követésére bőrön alkalmazható tapaszok segítségével.

A VR elektronikai vállalat és a New York-i városi kórház együttműködésében kifejlesztett, teljes testet borító ruha személyre szabott, valós idejű diagnosztizálást biztosít páciensek fizikai edzése közben biometrikus érzékelők, mozgási adatokat rögzítő és haptikus visszajelzések segítségével.

A szabványosítás a viselhető technológiák területén jelenleg még a korai fázisában van. 2017 márciusában az IEC létrehozta a 4 munkacsoporttal működő TC 124 műszaki bizottságát azzal a céllal, hogy szabványokat dolgozzon ki olyan viselhető elektronikai technológiák és eszközök területén, amelyek magukban foglalják az olyan, tapaszként használható, implantálható emészthető anyagokat és eszközöket, amelyek e-textilekből készülnek. Az IEC/TC 124 a témában először 2021-ben tett közzé három nemzetközi szabványt (IEC 63203-101-1, IEC 63203-201-3 és IEC 63203-204-1) és egy műszaki jelentést (IEC/TR 63203-250-1).

Jae Yeong Park, az IEC/TC 124 bizottság titkára ekként nyilatkozott: „a viselhető technológiák piaci környezete globális alapon gyorsan bővül, és új alkalmazások és piacok megjelenését érzékeljük. Már több mint négyezer, beleértve minden nagyobb nemzetközi elektronikai céget, fejleszt technológiákat és viselhető elektronikai eszközöket a globális piacra.”

A legígéretesebb fejlesztési területek egyike az okosszemüveget, az okosöltözetet, a tapasztható eszközöket és a viselhető áramforrásokat is magába foglaló szórakoztató elektronikai és orvosi alkalmazások.

„A jövőben találkozhatunk a viselhető elektronikai eszközöket ruhákkal és más, a kapcsolódást IoT-kkel és más eszközökkel elősegítő kommunikációs termékekkel egybeépítve” – jegyzi meg Park.

A témában íródott eredeti cikk, amely részletesebben kitér az új anyagokra és az azokkal történő interfészcsatlakozás problémakörére, továbbá a szabványokra és a technikai jelentésre, valamint a bizottságban jelenleg folyó munkára, angol nyelven az IEC oldalán olvasható.

 

Forrás: https://etech.iec.ch/issue/2021-04/new-standards-for-wearable-technologies

 

Éliás Gábor

2021. szeptember

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 124 Viselhető elektronikus eszközök és technológiák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!