Lassítás – a bolygó érdekében

Az okosvárosok különféle innovatív megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. Ennek egyik módja a tömegközlekedési eszközök sebességének átgondolt szabályozása – ezzel kapcsolatban jelent meg nemrégiben az ISO 37167:2021 Okosvárosok infrastruktúrája. Okosközlekedés az energiamegtakarítás érdekében megtervezett lassítással. A szabvány leírja, hogyan lehet a menetidőt betartva energiát megtakarítani a sebesség megtervezett alkalmazásával. A szabvány vonatokra, buszokra, teherautókra és kompokra vonatkozik.

Dr. Hiroyuki Sakai, a szabványt kidolgozó bizottság elnöke elmondta, hogy a tömegközlekedésnek és áruszállításnak számos paramétere van, melyeket ha okosan használunk fel, akkor minimális energia felhasználásával tartható az előírt menetidő. „Köztudott, hogy az erős fékezések és gyorsítások több energiát igényelnek, mint a lassú, de egyenletes tempó, mellyel ugyanannyi idő alatt lehet célba érni. Gondos menetidő- és sebességtervezéssel jelentős energiamegtakarításra nyílik lehetőség, mely költségcsökkenést és kisebb környezetterhelést eredményez, valamint az utasoknak simább és kellemesebb utazást. Ez minden félnek kedvező és optimális megoldás.”

Ennek a szabványnak, az ISO 37161 Okosvárosok infrastruktúrája. A közlekedési szolgáltatások energiamegtakarításának útmutatója és az ISO 37154 Okosvárosok infrastruktúrája. A közlekedés jó gyakorlatának útmutatói hasonlóan a szállításkor megtakarítható energia a témája. Az ENSZ fenntartható fejlődési céljait is támogatja, nevezetesen a 7. Megfizethető és tiszta energia; a 9. Ipar, innováció és infrastruktúra; a 11. Fenntartható városok és közösségek és a 13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen.

 

Zajdon Anna

2021. szeptember

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 268 Fenntartható városok és közösségek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!