Kültéri fitneszeszközök

Magyar nyelven megjelent – 2021. szeptember 1-jén – az MSZ EN 16630 Állandóra telepített kültéri fitneszeszközök. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek szabvány.

Ez a dokumentum általános biztonsági követelményeket ír elő az állandóra telepített, szabadon hozzáférhető kültéri fitneszeszközök gyártására, telepítésére, ellenőrzésére és karbantartására.

A szabványban előírt vizsgálatok nagyon hasonlítanak a játszótéri vizsgálatokhoz mind az eszközök, mind az eljárás tekintetében, már csak azért is, mert a szabvány nagy része azokon alapul. Így kissé érthetetlen tűnik az eszközök mutatványos eszközként való hazai jogszabályi besorolása.

A kültéri fitneszeszközök mindazon személyek számára alkalmasak, akik szeretnek mozogni és a szabadban olyan gyakorlatokat végezni, melyek a szív- és érrendszerre kedvező hatással vannak, formálják az alakot, javítják az erőnlétet, az egyensúlyi és a koordinációs képességeket, valamint növelik a hajlékonyságot. Ezért az ilyen jellegű eszközöket úgy tervezik, hogy a legkülönfélébb módokon támogassák az adott fizikai aktivitást.

A szabványban tárgyalt eszközöket csak azok a fiatalok és felnőttek használhatják, akiknek magassága meghaladja az 1,4 m-t, ezért ez alapján határozták meg az eszközök speciális biztonsági követelményeit. Maguk a követelmények azon a feltételezésen alapulnak, hogy a fitneszeszköz-használó tisztában van saját fizikai teljesítőképességével és korlátaival, valamint önállóan tudja használni az eszközt. Ennek függvényében rendeltetésszerű használat esetén, betartva az eszközökhöz csatolt gyakorlati útmutatókat, feltételezhető a testrész(ek) megfelelő biztonságos elmozdulása – pl. fájdalmas húzódások nélkül.

Az eszközök megfelelő használata érdekében célszerű rendszeres időközönként bemutatókat tartani, ahol képzett szakemberek ismertetik az egyes eszközöket és azok használatát, valamint a testre és a szellemre gyakorolt hatásukat.

A kültéri fitneszeszközök tervezése folyamatos fejlesztés alatt áll. Ebből adódóan bizonyos eszköztípusok nincsenek meghatározva a szabványban, de az ott leírt általános követelmények minden kültéri fitneszeszközre alkalmazhatók.

 

Csík Gabriella

2021. szeptember

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 136 Sport, játszótér és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!