Betonban használt rögzítések

Az MSZT 2021. szeptember 1-jén jelentette meg az MSZ EN 1992-4 Eurocode 2: Betonszerkezetek tervezése. 4. rész: Betonban használt rögzítések tervezése szabványt magyar nyelven, amely az első a legújabb generációs Eurocode-szabványok között. A magyar nyelvű változat kidolgozásában részt vettek az MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése és az MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek műszaki bizottság tagjai is.

A szabvány módszert ad olyan rögzítések (tartószerkezeti és nem tartószerkezeti elemek kapcsolata tartószerkezeti komponensekkel) tervezéséhez, melyeket arra használnak, hogy a betonra hatásokat adjanak át. Ez a tervezési módszer az MSZ EN 1990:2002 5.2. szakaszával összhangban lévő, kísérletek és numerikus analízis kombinációján alapuló fizikai modelleket alkalmaz. A szabvány az EN 1992-1-1 előírásait kiegészítve további szabályokat tartalmaz a rögzítőelemek által a betonelemre átadott terhek támaszokra való továbbítására.

Az MSZ EN 1992-4 az MSZ EN 1992 sorozat alkalmazási területébe eső alkalmazásokra érvényes, amely a következő további részekből áll:

  • 1-1. rész: Általános és az épületekre vonatkozó szabályok;
  • 1-2. rész: Általános szabályok. Szerkezetek tervezése tűzhatásra;
  • 2. rész: Betonhidak. Tervezési és szerkesztési szabályok;
  • 3. rész: Folyadéktartályok és tárolószerkezetek.

A szabvány nem vonatkozik a rögzített elem tervezésére, továbbá különleges megfontolásokat igénylő alkalmazások, pl. nukleáris erőművek vagy polgári védelmi létesítmények esetén módosításokra lehet szükség.

Az MSZ EN 1992-4 olyan, biztonsággal összefüggő szerkezeti alkalmazásokra vonatkozik, melyek esetében a rögzítés tönkremenetele a teljes szerkezet vagy egy szerkezeti rész összeomlását eredményezheti, emberéletet veszélyeztethet és jelentős mértékű gazdasági kárt okozhat. Ebben az összefüggésben nem tartószerkezeti elemekre is vonatkozik. A szabvány a rögzítőelem-tervezési elven alapul és a következőkre vonatkozik:

  • bebetonozott rögzítőelemek, (melyek legkisebb átmérője vagy legkisebb menetmérete 6 mm (M6) vagy ennek megfelelő keresztmetszet), mint például fejes végű rögzítőelemek, egymáshoz mereven (pl. hegesztve vagy kovácsolással) kapcsolódó horgonyszárakból és csatornából álló rögzítőcsatornák;
  • utólagosan elhelyezett mechanikus rögzítőelemek, mint például terpesztett rögzítőelemek, alámetsző rögzítőelemek és betoncsavarok;
  • utólagosan elhelyezett tapadásos rögzítőelemek és tapadásos terpesztett rögzítőelemek.

A szabvány magyar nyelvű változatának része az NA nemzeti melléklet, amely tartalmazza mindazokat a nemzetileg meghatározott paramétereket, melyeket a Magyarországon használt rögzítések ezen EN-szabvány szerinti tervezésekor alkalmazni kell.

Az MSZ EN 1992-4 az első magyar nyelven megjelent szabvány az Eurocode-ok legújabb generációjából, amely új szerkesztési elveket képvisel. A fejezetek felépítése jobban igazodik a többi EN-szabvány struktúrájához, továbbá a latin betűs jelölések (úgyanúgy, mint az angol nyelvű forrásszabványban) dőlt betűvel szedettek. A változásokkal összhangban az MSZT a nemzeti melléklet formai kialakításán is változtatott, hogy azok alkalmasak legyenek a szabványon kívüli, önálló módon való megjelentetésre. Ez a tervek szerint azt jelenti, hogy több Eurocode-szabvány nemzeti mellékletét egy dokumentumban összefűzve lehet megvásárolni, magyar és angol nyelvű változatban. Ennek megfelelően a nemzeti melléklet egyértelműbb utalást ad a forrásszabványára, valamint szorosabban leköveti annak struktúráját.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. szeptember

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése

CEN/TC 250 Tartószerkezeti Eurocode-ok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!