Orvostechnikai eszközök grafikus szimbólumai

Az orvostechnikai eszközökön megadandó tájékoztatást az ellátási lánc bármely nyelven beszélő résztvevője számára érthetően kell feltüntetni. Ebből kifolyólag számos nemzetközileg elfogadott grafikus szimbólum van használatban, melyek szabványát az ISO nemrég vizsgálta felül.

Az ISO 15223-1 Orvostechnikai eszközök. A gyártó által megadandó tájékoztatón használandó szimbólumok. 1. rész: Általános követelmények olyan globálisan elfogadott dokumentum, mely az orvostechnikai eszközök csomagolásán vagy a kapcsolódó dokumentációban feltüntetett szimbólumokra alkalmazható.

A szabványt a közelmúltban frissítették, hogy tökéletesítsék a szimbólumok ismertetését és meghatározását, valamint új szimbólumok hozzáadásával bővítették a dokumentumot annak érdekében, hogy megfeleljen a különböző szabályozási követelményeknek.

A szabványt más országokkal kereskedő orvostechnikai eszközök gyártóinak tervezték abból a célból, hogy biztosítsák az egységességet, és kizárják a szimbólumok félreérthető megjelenítéseit. Ez hasznos lehet a termék fogyasztói számára is, hiszen így megalapozottabban tudnak dönteni termékválasztáskor.

Az ISO 15223-1-et az ISO/TC 210 Az orvostechnikai eszközök minőségirányítása és vonatkozó általános szempontok műszaki bizottság dolgozta ki, melynek titkárságát az ANSI, az ISO egyesült államokbeli tagja látja el.

A szabvánnyal kapcsolatos további információkért kérjük, keresse Antal Andreát az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. augusztus

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2692.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 210 Az orvostechnikai eszközök minőségirányítása és vonatkozó általános szempontok

MSZT/MCS 211 Orvostechnika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!