Mikrobiológiai vizsgálatok az élelmiszerláncban

Az MSZT 2021 augusztusában megjelentette az élelmiszerlánc mikrobiológiájáról szóló két 2017-es szabvány magyar nyelvű változatát, melyeket az MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia műszaki bizottság készített el:

Az MSZ EN ISO 10273 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a patogén Yersinia enterocolitica kimutatására egy horizontális módszert ír elő az emberi megbetegedést okozó Yersinia enterocolitica kimutatására, amely alkalmazható az emberi fogyasztásra és állatok takarmányozására szánt termékek esetén, valamint a környezeti mintákra az élelmiszer-előállítás és az élelmiszer-kezelés területén.

E szabvány harmadik kiadása a következő főbb változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • A patogén Y. enterocolitica megerősítése érdekében a patogenitással kapcsolatos vizsgálatokat beillesztették vagy meghatározták, illetve áthelyezték első vonalbeli vizsgálatként. Ennek megfelelően a „feltételezett” szót kivették a cím szövegéből (patogén Y. enterocolitica), mivel a szabvány a patogenitással kapcsolatos kötelező vizsgálatokat tartalmazza, így teszi lehetővé a patogén és a nem patogén Y. enterocolitica elkülönítését.
  • A cefsulodin, Irgasan™ és novobiocin (CIN) agarra történő közvetlen kioltását hozzáadták.
  • A pepton, szorbit és epesó (PSB) dúsító tápleves és a CIN-agar inkubálási időtartamát megváltoztatták.
  • Az Irgasan™, tikarcillin és kálium-klorát (ITC) dúsító tápleves beoltásának módját, valamint az inkubálás időtartamát megváltoztatták és meghatározták.
  • A nátrium-dezoxikolát- és kalcium-klorid-tartalmú (SSDC) Salmonella/Shigella agart lecserélték CIN-agarra, illetve egy választható kromogén tápközegre.
  • A CIN-agar beoltását dúsító táplevesre előzetes kálium-hidroxid- (KOH-) kezelés nélkül választható eljárásként adták meg (a kötelező KOH-kezeléssel párhuzamosan).
  • A KOH- és ammónium-vas(II)-szulfát-oldat előkészítését (eltarthatóságát) meghatározták.
  • Az elsődleges kultúrából származó gyanús telepeket leoltjuk (megtisztított) CIN-agarra és (választhatóan) kromogén agarra, hogy a jellegzetes telepek kiválasztását elősegítsük a további megerősítéshez. A jellegzetes telepek azonosításához sztereomikroszkópot használunk.
  • A pirazinamidázvizsgálat kivételével minden biokémiai megerősítővizsgálat helyettesíthető az ISO/TS 18867 szerinti ail-gén valós idejű polimeráz-láncreakcióval (PCR) való kimutatással.
  • Választhatóvá vált 5 megerősítővizsgálat (indol, trehalóz, xilóz, citrát, Tween-észteráz). A szalicinvizsgálatot választható (biovariáns meghatározásra szolgáló) vizsgálatként beillesztették. A kalcium követelményei 37 °C-on való vizsgálatát helyettesítették kongóvörös-magnézium-oxalát (CR–MOX) vizsgálatával. Töröltek 3 tesztet (oxidáz, Kligler-agar és ornitin-dekarboxiláz).
  • A Y. enterocolitica hidegdúsítási eljárását beillesztették a D mellékletbe.
  • A teljesítményjellemzőket beillesztették a C mellékletbe.
  • A tápközegek minőségbiztosítási célból végzett teljesítményvizsgálatait beillesztették a B és D mellékletbe.

 

Az MSZ EN ISO 10272-1 Az élelmiszerlánc mikrobiológiája. Horizontális módszer a Campylobacter spp. kimutatására és számlálására. 1. rész: Kimutatási módszer horizontális módszert ír elő a Campylobacter spp. dúsítással vagy közvetlen kioltással történő kimutatására. Alkalmazható:

  • az emberi fogyasztásra szánt termékekre;
  • az állatok takarmányozására szánt termékekre;
  • az élelmiszer- és takarmány-előállítás, valamint kezelés területéről származó környezeti mintákra; és
  • az elsődleges termelési folyamatban vett mintákra, mint például az állati ürülék, a por és a tamponok.

 

E második kiadás a következő főbb változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • az elsődleges termelési folyamatból származó mintákat belefoglalták az alkalmazási területbe;
  • a kimutatási módszert kibővítették egy második dúsító tápleves (Preston-tápleves) lehetőségével, elsősorban a harmadik generációs ß-laktámokkal szemben rezisztens háttérflóra problémáinak leküzdésére (mint például a cefoperazon a Bolton-táplevesben);
  • a kimutatási módszert kibővítették a közvetlen kioltás lehetőségével mCCDA-n;
  • a mikroaerob körülmények között történő inkubálás alternatívájaként a csökkentett térfogatú zárt tartályok használatáról szóló megjegyzést törölték;
  • a 25 °C-on történő mikroaerob növekedés és a 41,5 °C-on történő aerob növekedés megerősítő vizsgálatait helyettesítették a 25 °C-on történő aerob növekedés vizsgálatával;
  • a tápközegek minőségbiztosítási célból történő teljesítményvizsgálatait beillesztették a B mellékletbe;
  • a teljesítményjellemzőket beillesztették a C mellékletbe.

 

Zajdon Anna

2021. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia

ISO/TC 34 Élelmiszerek

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!