Kis sebességű automatizált vezetési rendszerek

A kis sebességű automatizált vezetési (LSAD-) rendszerek lehetőséget biztosítanak a városoknak a torlódások és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, ezáltal hozzájárulva a nettó zéró kibocsátási célokhoz és az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. Ezeket a rendszereket előre meghatározott útvonalakon való üzemeltetésre tervezték, kis sebességű környezetben, és gyakran használják kereskedelmi, üzleti helyeken vagy egyetemeken.

Ennek a technológiának a növekedését azonban gátolta a teljesítmény- és biztonsági követelményeket meghatározó nemzetközi szabványok hiánya, egészen mostanáig. Az ISO új szabványa biztonságos és fenntartható módon segíti ennek előrelépését.

Az ISO 22737 Intelligens közlekedési rendszerek. Kis sebességű automatizált vezetési (LSAD-) rendszerek előre meghatározott útvonalakhoz. Teljesítménykövetelmények, rendszerkövetelmények és teljesítményvizsgálati eljárások szabvány közös nyelvet biztosít e technológia fejlesztésének és biztonságos alkalmazásának elősegítésére világszerte.

Dr. Siddartha Khastgir, a szabványt kidolgozó szakértői csoport projektvezetője elmondta, hogy az LSAD-rendszerek fokozott használata az emberek, az áruk és a szolgáltatások szállításának megváltoztatásához vezethet.

„Az LSAD-rendszerekre vonatkozó minimumkövetelmények és vizsgálati eljárások meghatározásával ez az új szabvány lehetővé teszi ennek a környezetbarát szállítási lehetőségnek a biztonságos fejlesztését.”

Forrás: Az ISO honlapja

 

Nagy Gábor

2021. augusztus

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 204 Intelligens közlekedési rendszerek

MSZT/MB 911 Intelligens közlekedési rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!