„Hűvös anyagok” az élhető városi klímáért

Jelenleg az emberek fele él városokban, azonban az előrejelzések szerint ez az arány 2050-re eléri a 80%-ot, ami a népességnövekedést figyelembe véve már 8 milliárd embert jelent. A városokban termelik meg a GDP 80%-át, s itt használják fel az energia 70%-át, valamint a hulladéktermelés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75%-áért is felelősek. Ennek egyik oka a városi hőszigethatás, amely a „hűvös anyagok” használatával csökkenthető.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és az energiahatékonyság növelése része az európai stratégiai és szabályozási keretrendszernek az Európai zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban. Városokban az épületek, utak, parkolók nagymértékben elnyelik a hőt nappal, amelyet éjszaka kisugároznak, ezt a jelenséget nevezzük városi hőszigethatásnak, mely probléma a klímaváltozással kapcsolatban kiemelkedő fontosságú, mivel mérséklése hozzájárul az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, valamint a komfortérzet növeléséhez.

A városszerkezet és az úthálózat tervezése során, a minél nagyobb és több zöld és vizes felület kialakításával a városi hőszigethatás részben orvosolható. További eredmények ún. „hűvös anyagok” használatával érhetők el, amelyeket tetőkön, utakon és járdákon elhelyezve az adott felszín/tető hőmérséklete akár 27%-kal is csökkenthető. A „hűvös anyagok” legfőbb jellemzője a magas látható és infravörös fényspektrum visszaverése és kibocsátása – ezért a sugárzás nagy százaléka rögtön visszakerül a környezetbe, ahelyett, hogy elnyelnék az épületek. 

A „hűvös anyagok” szerepe új épületek esetében különösen jelentős, de meglévő épületek felújításakor is használhatók. Számos előnnyel és közvetlen haszonnal járnak – csökkentik a szellőztető- és légkondicionáló gépek energiafogyasztását, szükségtelenné tehetik a légkondicionálás bevezetését a hőmérséklet temperálásával. A klímaberendezésnek egészségügyi vonatkozásai is vannak – mivel a légkondicionálás miatt a helyiségekben szárazabb a levegő, amely nem is cserélődik, mivel a benti levegőt keringtetik. Ez különféle egészségügyi problémákat okozhat, valamint a nem megfelelő karbantartás esetén akár különféle vírusok és baktériumok is elszaporodhatnak, amely megelőzhető, ha nem szükséges kiépíteni a szellőztetőrendszert.

A CEN/WS 107 Városi hőszigethatás csökkentése hűvös anyagok használatával új munkaanyagon dolgozik a témával kapcsolatban, mely útmutatót ad arról, miért, mikor és hogyan lehet városi hőszigethatást csökkenteni a tetőkön és egyéb helyeken elhelyezett „hűvös anyagokkal”, valamint leírja a jellemző anyagok referenciainformációit, illetve a megfelelő anyagok kiválasztásának szempontjait. A munkaanyag céljai között szerepel az információnyújtáson kívül az is, hogy felhívja a figyelmet erre a technológiára és széles körben tudatosítsa ezt a döntéshozók, tervezők, infrastruktúra-fejlesztők, befektetési intézmények és befektetők között.

 

Amennyiben érdeklődik a téma iránt és szakértőként részt venne a munkaanyag további kidolgozásában, kérjük jelentkezzen Bernáth Csabánál cs.bernath@mszt.hu e-mail-címen 2021. 09. 01-ig.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. augusztus

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/WS 107 Városi hőszigethatás csökkentése hűvös anyagok használatával

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!