Extra- és intraorális fogászati röntgenberendezések

2021 júliusában és augusztusában az MSZ EN 60601 Gyógyászati villamos készülékek szabványsorozat újabb két része jelent meg magyar nyelven.

Ezek a szabványok a fogászati röntgenberendezések és fő részeik alapvető biztonságra és lényeges működésre vonatkozó követelményeit tartalmazzák. Míg a korábbi szabványok az ilyen berendezések alkotórészeiről és alrendszereiről szóltak, ezek a dokumentumok rendszerszinten vonatkoznak az extra- és intraorális fogászati röntgenberendezésekre, az alkotórészekkel és azok működésével pedig csak a szükséges mértékben foglalkoznak.

A szabványok alkalmazási területe olyan röntgenberendezésekre korlátozódik, amelyekben a röntgencsőegység tartalmazza a nagyfeszültségű transzformátoregységet.

Az MSZ EN 60601-2-63 az extraorális fogászati röntgenberendezések kiegészítő követelményeit foglalja magába, és tartalmazza a 2012-ben kiadott IEC 60601-2-63 alapszabványt és annak 2017-es 1. módosítását is. A szabvány az IEC 60601-1:2005 és a hozzá kapcsolódó kiegészítő szabványok alapján megadja a teljes körű működési követelményeket.

A meghatározott minimális biztonsági követelmények úgy tekintendők, hogy az extraorális fogászati röntgenberendezések működési biztonságának egy gyakorlatias szintjét biztosítják, amely tartalmazza a rendszerbe integrált röntgencsőegységekre vonatkozó követelményeket.

Az MSZ EN 60601-2-65 az intraorális fogászati röntgenberendezések kiegészítő követelményeit összesíti. Magába foglalja az IEC 60601-2-65 2012-es alapszabványt, illetve annak 2017-es 1. módosítását is.

Golarits Imre

2021. augusztus

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 843 Gyógyászati villamos készülékek

IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban

IEC/SC 62B Diagnosztikai képalkotó berendezések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!