Doppingmegelőzés: az első európai szabvány a biztonságos sportélelmiszerek piacának biztosítására

Az európai sportolók biztonságát fontosnak tartja az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) is. Egy francia kezdeményezés alapján a CEN/TC 453 műszaki bizottság jó fejlesztési és gyártási gyakorlatokat dolgozott ki, hogy a sportolóknak szánt élelmiszerek és étrend-kiegészítők ne tartalmazzanak tiltott anyagokat.

Az MSZT 2021. augusztus 1-jén vezette be az MSZ EN 17444:2021 Doppingmegelőzés a sportban. Jó fejlesztési és gyártási gyakorlatok a tiltott anyagok jelenlétének megakadályozására a sportolóknak szánt élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben szabványt, amelynek forrása az első európai dokumentum ezen a területen.

A doppingmegelőzés különböző célzott intézkedéseken alapul, és az egyik ilyen intézkedés annak biztosítása, hogy a sporttevékenységekben részt vevő személyek edzés vagy verseny során ne fogyasszanak doppingszerekkel szennyezett élelmiszereket.

Konkrét európai szabályozás hiányában az önkéntesen alkalmazható MSZ EN 17444 számos olyan eljárást ír le, amelyet a vállalatoknak be kell vezetniük a doppingellenes előírások és szervezetek, mint például a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által tiltott anyagok jelenléte kockázatának csökkentése érdekében. Az élelmiszer-biztonsági megközelítéseken alapuló, a fejlesztésre és gyártásra vonatkozó legjobb gyakorlatok különböző szempontokat foglalnak magukban, mint például az összetevők és a beszállítók kiválasztása, a személyzet szakértelme, a helyiségek és a gyártási eszközök, a termékek összetétele és formulája, a dokumentumok ellenőrzése, valamint a nemmegfelelőségek irányítási rendszere.

Ez az új CEN-szabvány harmonizálni fogja a fejlesztési és gyártási gyakorlatokat, hogy garantálja a biztonságos, európai sportolóknak szánt élelmiszerek és étrend-kiegészítők piacát, továbbá a fogyasztók számára lehetővé teszi, hogy a vonatkozó címkézési információk révén azonosítsák a szabványnak megfelelő termékeket. A doppingra vonatkozó első európai szabvány közzététele kulcsfontosságú a fogyasztók számára a sportolóknak szánt élelmiszerekben előforduló doppingszerekkel kapcsolatos tájékoztatás javításában Európa-szerte, valamint a sportolók megbízható táplálkozási termékek iránti igényének való megfelelésben.

Forrás: A CEN honlapja

 

Szalay Anna

2021. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

CEN/TC 453 A doppingszerektől mentes értend-kiegészítők és sportolóknak szánt élelmiszerek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!