Bővül az MSZ EN 16475 szabványsorozat

A CEN 2020 áprilisában tette közzé az égéstermék-elvezető berendezések tartozékaival foglalkozó EN 16475 szabványsorozat utolsó két tagját, az EN 16475-1-et és az EN 16475-6-ot. A két szabványt a CEN/TC 166 Kémények műszaki bizottság dolgozta ki.

A szabványok alkalmazási területe:

A szabványsorozat első része, az MSZ EN 16475-1:2020 a fémből készült égéstermék-hangtompítók követelményeit és vizsgálati módszereit határozza meg, amelyeket az égéstermék-elvezető berendezések zajszintjének csökkentésére szolgáló tartozékokként használnak.

A szabvány az összekötő égéstermékjáratokban elhelyezett és az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollására felszerelt hangtompítókra vonatkozik.

A szabványsorozat hatodik része, az MSZ EN 16475-6:2020 a keretből és egy ajtóból vagy ajtókból álló tisztító- és ellenőrző nyílások követelményeit és vizsgálati módszereit határozza meg, amelyek hozzáférést biztosítanak az égéstermék-elvezető berendezés égéstermékjáratához ellenőrzés vagy tisztítás céljából.

A szabvány a legfeljebb 450 mm szélességű és legfeljebb 600 mm magasságú ajtónyílással kialakított tisztító- és ellenőrző nyílásokra korlátozódik.

Mire nem vonatkoznak a szabványok?

Az MSZ EN 16475-1 nem vonatkozik az égéstermék-elvezető berendezés szakaszaiba beépített hangtompítókra. Ez a dokumentum kizárja az aktív hangtompítókat. Továbbá nem vonatkozik a béléscsővel vagy a rendszer jellegű égéstermék-elvezető berendezéssel együtt vizsgált építőelemekre.

Az MSZ EN 16475-6 nem vonatkozik a 450 °C-nál magasabb névleges üzemi hőmérsékleten, túlnyomásos és nedves körülmények között üzemelő tisztító- és ellenőrző nyílásokra. Továbbá nem vonatkozik azokra a tisztító- és ellenőrző nyílásokra, amelyeket más rendszer jellegű égéstermék-elvezető termékekkel, vagy más égéstermék-elvezető alkotóelemekkel, pl. égéstermék-béléscsövekkel együtt már vizsgáltak.

A szabad szellőzésű környezetben elhelyezett termékek nem tartoznak ebbe a szabványba.

Mindkét szabvány meghatározza a termékek jelölésére, a gyártói előírásokra, a termékinformációra és az AVCP-információra (a teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése) vonatkozó követelményeket is.

Hogyan kell megjelölni a termékeket?

A szabványok leírják a hangtompító, illetve a tisztító- és ellenőrzőnyílás-termékek ‒ a szabványok vonatkozó előírásai szerinti ‒ megjelölési rendszerét.

Példa az EN 16475-1:2020 szerinti hangtompítók megjelölési rendszerére:

 

A szabványok előírják, hogy a termékeket terméktájékoztató útmutatóval kell ellátni. Ezeknek az útmutatóknak az EU minden olyan országának a nyelvén rendelkezésre kell állniuk, ahol a hangtompító, illetve a tisztító- és ellenőrzőnyílás-terméket forgalomba kívánják hozni.

A szabványok megadják azokat a minimális adatokat, amelyeket ezeknek az útmutatóknak tartalmazniuk kell.

Az első lépésben angol nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozása folyamatban van az MSZT/MB 114 Kémények nemzeti szabványosító műszaki bizottsága által. Megjelenésük a negyedik negyedévben várható.

 

Szendy Csabáné

2021. augusztus