Bővül a kerámiai burkolólapokhoz használt fugázóhabarcsok vizsgálati szabványsorozata

A kerámiai csempék fugázóhabarcsainak vizsgálati módszereit leíró EN 12808 szabványsorozatot a CEN/TC 67 Kerámia burkolólapok műszaki bizottság dolgozta ki.

A szabványsorozat alábbi három része magyar nyelven is megjelent, amelyeket a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 104 Kerámia burkolólapok nemzeti szabványosító műszaki bizottsága készített el:

MSZ EN 12808-2:2009 Fugázóhabarcsok kerámiai burkolólapokhoz. 2. rész: A kopásállóság meghatározása

MSZ EN 12808-3:2009 Fugázóhabarcsok kerámiai burkolólapokhoz. 3. rész: A hajlító- és nyomószilárdság meghatározása

MSZ EN 12808-5:2009 Fugázóhabarcsok kerámiai burkolólapokhoz. 5. rész: A vízfelvétel meghatározása

A szabványok érvényesek valamennyi fugázóhabarcsra, amelyet kültéri és beltéri burkoláskor fal- és padlóburkoló kerámiai burkolólapokhoz használnak.

Egyik vizsgálati szabvány sem tartalmaz sem követelményeket, sem ajánlásokat a kerámiai burkolólapok tervezésére vagy felhasználására.

Az alkalmazási területükhöz fűzött megjegyzés szerint a kerámiai burkolólapokhoz való fugázóhabarcsok azonban felhasználhatók más anyagból készült burkolólapokhoz is (pl. terméskő, betonlapok stb.), ha azok anyagát nem befolyásolják.

A szabványok leírják az adott vizsgálat elvégzéséhez szükséges anyagok mintavételi módszereit, a vizsgálati feltételeket, a vizsgálathoz szükséges anyagokat és berendezéseket, a vizsgálat kivitelezését, a vizsgálati eredmények megadását, és felsorolják azokat az adatokat, amelyeket a jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell.

 

Szendy Csabáné

2021. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 104 Kerámia burkolólapok

CEN/TC 67 Kerámia burkolólapok

ISO/TC 189 Kerámia burkolólapok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!