Az online szállásfoglalás szabályozása

Az utóbbi években az online szállásfoglalás mértéke jelentősen megnőtt – a Condor Ferries adatai szerint a szállásfoglalások közel 60%-a a világhálón keresztül történik. Becslések szerint 2023-ra a világon mintegy 700 millió ember már online fog szobát foglalni. Mivel a különböző cégeknek különböző működési modelljük lehet, a használó bizonytalan lehet a tekintetben, hogy vajon ugyanazt a keretrendszert használja-e minden esetben. Különösen, ha külföldi utazás esetén a turista saját hazájának feltételeit és szabályozásait veszi alapul, mely problémákhoz vezethet. Ezért – és hogy a Covid19 miatt megakadt turizmus beindulását támogassa – fontos az online szállásfoglalás szabályainak szabványban való rögzítése.

Ennek hiányában olyan kellemetlenségekkel és nehézségekkel szembesülhetünk a helyszínre érkezéskor, mint nem létező lefoglalt szoba, valójában már nem működő szálloda, a leírttól igen eltérő szolgáltatások a szálláshelyen stb. E problémák egy része abból adódik, hogy a platform, a szolgáltatásnyújtó és a szolgáltatást igénybe vevő felelőssége nem meghatározott, s ez mintegy felelősségi hézaghoz vezet. A szabvány ezt kívánja orvosolni. Azonosítja a platformot használó szállóvendégek gyakori problémáit, valamint biztosítja a foglalás és a bejelentkezési folyamat zökkenőmentességét.

Jelenleg, mivel nincs szabvány ebben a témakörben, az ISO/TC 228 az eddigi hagyományos, turizmussal és szolgáltatásokkal foglalkozó szabványok mellé felvette programjába az online szállásfoglalás tematikáját is, mivel ez a szolgáltatás egyre nagyobb teret hódít a turisztikai szektor egészében.

A javaslat összegyűjti és rendszerezi a szállásfoglaló weboldalak működési folyamatait és szolgáltatási tartalmát, illetve útmutatót ad a weboldalaknak, hogyan kezeljék a lényeges kérdéseket – különösen az információbiztonság, az adatvédelem, az információ ellenőrzése, a tőkebiztonság, a pénzvisszatérítési eljárás, a felelősség stb., valamint akciótervet nyújt az operációs rendszer fejlesztéséhez. A munkaanyag eredményesen biztosítja az egyenlő párbeszédet a befektetők között, és elősegíti az online szállásfoglalás növekvő piacán a szabványosított és fenntartható fejlődést.

 

Zajdon Anna

2021. augusztus

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 228 A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!