Az olimpiai doppingellenes laboratórium megbízhatóságának biztosítása

Az olimpiai játékok során rendszeresen előfordulnak doppingvétségek, melyek Tokiót sem kerülték el. Mivel a világ legjobb sportolóinak hírneve és karrierje függ a vizsgálati eredményektől, elengedhetetlen, hogy a tesztek megbízhatók és az eredmények nemzetközileg összehasonlíthatók legyenek. Éjjel-nappal működő akkreditált laboratórium támogatja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkáját, és a laboratóriumok számára világszerte nemzetközi referenciát jelentő ISO/IEC 17025 szerinti akkreditáció pedig a laboratórium minőségbiztosítási rendszerének rendszeres értékelésével garantálja a szabvány követelményeinek való megfelelést, a folyamatos felkészültséget és a megbízható eredményeket.

Az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 Vizsgáló- és kalibrálólaboratóriumok felkészültségének általános követelményei szabvány öt főfejezete tartalmazza azokat a követelményeket, amelyeket a laboratóriumnak – vizsgálati eredményeinek megbízhatóságát bizonyítandó – teljesítenie kell:

  • Általános követelmények: a laboratóriumoknak el kell kötelezniük magukat a pártatlanság és a bizalmasság mellett.
  • Szervezeti követelmények: a laboratórium jogilag felelős tevékenységéért. Meg kell határoznia a teljes körű felelősséget viselő vezetőit, szervezeti és irányítási struktúráját, tevékenységeinek körét, valamint dokumentálnia kell eljárásait, és meg kell határoznia minden olyan személy szerepét, aki laboratóriumi eredményeket befolyásoló tevékenységet irányít, végez vagy ellenőriz.
  • Az erőforrásokkal kapcsolatos követelmények: a személyzettel, a létesítményekkel és a környezettel, a berendezésekkel, a metrológiai nyomon követéssel, valamint a harmadik fél által nyújtott termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos fő szempontokat tartalmazza, beleértve minden folyamatot és eljárást.
  • A folyamattal kapcsolatos követelmények: az ajánlatkérések, pályázatok és szerződések átvizsgálására; a módszerek kiválasztására, igazolására és validálására; a mintavételre; a vizsgálati vagy kalibrálási tételek kezelésére; a műszaki feljegyzésekre; a mérési bizonytalanság értékelésére, az eredmények érvényességének biztosítására, az eredmények jelentésére; a panaszok, nem megfelelő munka; valamint az adat- és információkezelés ellenőrzésére vonatkoznak.
  • Irányítási rendszerrel kapcsolatos követelmények: a fejezet a laboratóriumi tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra és lehetőségekre összpontosít. A kockázatok kezelése magában foglalhatja „a fenyegetések azonosítását és elkerülését, kockázat vállalását egy lehetőség megvalósítása
    érdekében, a kockázat forrásának megszüntetését, a valószínűség vagy a következmények megváltoztatását, a kockázat megosztását vagy a kockázat megtartását megalapozott döntés alapján”. A lehetőségek „a laboratóriumi tevékenységek körének bővítéséhez, új vevők eléréséhez, új technológia használatához és a vevő szükségleteivel való foglalkozás egyéb eshetőségeihez vezethetnek”.

Az ISO/IEC 17025 lehetővé teszi a laboratóriumok számára, hogy bizonyítsák műszaki jártasságukat, és pontos, megbízható vizsgálatok elvégzésére való képességüket.

 

Forrás:

https://www.iec.ch/blog/ensuring-reliability-olympic-anti-doping-laboratory

 

Golarits Imre

2021. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 903 Megfelelőségtanúsítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!