Változatlan marad az ISO 9001

A legkedveltebb, világszinten több millió szervezet által alkalmazott minőségirányítási szabvány, az ISO 9001 (MSZ EN ISO 9001:2015) Minőségirányítási rendszerek. Követelmények nemrég kapta meg „alkalmassági bizonyítványát”.

Mint minden ISO-szabvány, az ISO 9001 is átesett az ötévenkénti rendszeres felülvizsgálaton, mely során eldöntik, hogy az adott szabvány érvényben maradjon-e változatlan tartalommal vagy időszerű a felülvizsgálata. Ez fontos annak biztosítására, hogy a szabvány világviszonylatban helytálló legyen és megfeleljen az alkalmazók igényeinek.

A felülvizsgálat során az ISO/TC 176 Minőségirányítás és minőségbiztosítás bizottság SC2 Minőségügyi rendszerek albizottsága számos tevékenységet végzett, beleértve a bizottság tagjaival folytatott megbeszéléseket és az ISO 9001-et alkalmazók körében végzett felméréseket. A felmérésekből kiderült, hogy nincs szükség felülvizsgálatra, és az ISO 9001 a legutóbbi, 2015-ös korszerűsítése óta változatlan értéket képvisel a szabványalkalmazók számára.

A bizottságon belüli speciális munkacsoport továbbra is értékeli és figyelemmel kíséri az esetleges piaci és egyéb változásokat, melyek hatással lehetnek a szabványra, és szükség esetén javaslatot tesz annak felülvizsgálatára.

Antal Andrea Zsuzsa

2021. július

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2685.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 176/SC 2 Minőségügyi rendszerek

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!