Utat nyitva egy fenntarthatóbb világ felé[1]

Megjelent a fenntartható termékek első nemzetközi szabványa, mely a kerámiai burkolólapokkal foglalkozik.    

A zöldebbé válás egyre több építőipari szervezet célja, felismerve, hogy az általuk alkalmazott módszerek és használt anyagok hatalmas lehetőséget kínálnak az üvegházhatású gázok csökkentésére és a mindenki számára fenntarthatóbb világ megteremtésére.

Az ISO e trend ösztönzésére, az építőanyagok környezetbarát választásának támogatása érdekében, nemrégiben közzétette az építőipar fenntartható termékeinek első szabványát.

Az ISO 17889-1 Kerámiai burkolólapok rendszere. Kerámiai burkolólapok és beépítési anyagok fenntarthatósága. 1. rész: Kerámiai burkolólapok előírásai szabvány várhatóan vezető szerepet tölt majd be az építési termékek fenntarthatóságára vonatkozó szabványok sorában. Felvázolja a fenntartható kerámiai burkolólapok követelményeit a környezeti, gazdasági és társadalmi kritériumok alapján. Lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy kiválasszák azokat a termékeket, amelyek a leginkább hozzájárulnak az épületek fenntarthatóságához. A szabvány az értékelésre is tartalmaz leírást, amely lehetővé teszi az ilyen értékelések eredményeinek összehasonlítását, ezáltal támogatva a tanúsítási rendszereket.

Az ISO 17889-1 szabvány a kerámiai burkolólapokra érvényes, míg a sorozat – jelenleg kidolgozás alatt álló – második része kifejezetten a beépítéshez szükséges anyagokra, például ragasztókra, fugázóhabarcsokra és membránokra vonatkozik majd.

„Ez történelmi fordulópont az építőipar számára, mert bár jelentős szabványaink vannak, amelyek teljes egészében foglalkoznak az épületekkel és az építőmérnöki munkákkal, ez az első, amelyet az egyedi anyagoknak szentelünk” – mondta a szabványt kidolgozó szakértői csoport projektvezetője és előadója.

A dokumentum kidolgozói remélik, hogy a szabvány széles körben való elterjesztése elősegíti a fenntartható anyagok iránti piaci kereslet növekedését, és ezzel hozzájárul az épületek környezetre gyakorolt káros hatásainak csökkentéséhez.

Szendy Csabáné

2021. július

 

[1] Clare Naden: Utat nyitva egy fenntarthatóbb világ felé című, 2021. július 1-jén megjelent cikke alapján. (Sustainable Development, Building&Construction)