Hulladékhasznosítás – Visszanyert szilárd tüzelőanyagok

A hulladék tiszta energiaforrássá való átalakítása, a visszanyert szilárd tüzelőanyagok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egy módját, s ezáltal a zöldgazdaság kiépítésének egyik eszközét jelentik. A zöldgazdaság a fenntarthatósági szempontok érvényesítését tűzi ki célul a mindennapokban – gazdaságszervezési és fejlesztési modell, s nem az egyes zöldipari ágazatok összessége. Célja, hogy környezetünk és az éghajlat egészséges és élhető maradjon minden földi élőlény számára most és a jövőben egyaránt. Ennek kulcselemei a karbonsemlegesség és a körforgásos gazdaság.

A növekvő ipari termelés egyre több energiát (fűtés, világítás) igényel, melynek egy részét szilárd tüzelőanyagokból nyeri. Az ISO visszanyert szilárd tüzelőanyag szabványsorozata ennek témakörével foglalkozik. A nemrégiben kiadott 9 új szabvány témái: harmonizált fogalmak és meghatározások, vizsgálati módszerek, biztonságos kezelés, osztályozások és minőségszintek megállapítása.

A visszanyert szilárd tüzelőanyag (VSZT) nem veszélyes hulladékból származik, eredete lehet háztartási, ipari, kereskedelmi, építési hulladék, szennyvíziszap stb.

Az MSZ EN ISO 21637:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. Szakszótár szabványt a kereskedelem és az egyértelmű kommunikáció elősegítésére adták ki, hogy nemzetközileg elfogadott kifejezéseket és meghatározásokat adjon, melyek segítik a szabványsorozat további tagjai szövegének helyes megértését is.

A beszállító választása nem könnyű, de az ISO 21640:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. Meghatározások és osztályok szabvány osztályba sorolási és meghatározási rendszert ad, hogy hatékonyan össze lehessen hasonlítani a tüzelőanyagokat. Ezenkívül meghatározza azokat a minimumkövetelményeket, melyek egy tüzelőanyag VSZT-ként való meghatározásához szükségesek.

A visszanyert szilárd tüzelőanyag előállítása, kezelése, szállítása és tárolása során mindig fokozott a tűz és a porrobbanás veszélye, ezért lényeges, hogy a szállítási lánc tagjai ugyanazokat az értékeket és elveket vallják. Az MSZ EN ISO 21912:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok biztonságos kezelése és tárolása szabvány végigveszi a teljes ellátási lánc szereplőit – a létesítmény tulajdonosát, a létesítménytervezőket, a beszállítókat, az eszközgyártókat, a hatóságokat és a biztosítókat –, ajánlásokat és útmutatókat ad, hogy a VSZT előállítása, kezelése, szállítása és tárolása során a kockázatok csökkenthetők legyenek.

A visszanyert szilárd tüzelőanyag kereskedelme szabályozott, valamint mintavételhez kötött – e folyamat lépéseit írja le, a hibázás lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentve – az ISO 21645:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A mintavétel módszerei szabvány.

A sorozat további tagjai, melyek megjelentek magyar nemzeti szabványként:

MSZ EN ISO 21644:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A biomassza-tartalom meghatározási módszerei

MSZ EN ISO 21656:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A hamutartalom meghatározása

MSZ EN ISO 21660-3:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A nedvességtartalom meghatározása szárítószekrényes módszerrel. 3. rész: Az általános elemzési minta nedvességtartalma

MSZ EN ISO 21663:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. A szén (C), a hidrogén (H), a nitrogén (N) és a kén (S) műszeres meghatározási módszerei

MSZ EN ISO 22167:2021 Hulladékokból kinyert szilárd tüzelőanyagok. Az illóanyag-tartalom meghatározása

 

Zajdon Anna

2021. július

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 909 Szilárd biomassza eredetű és újrahasznosítható energiahordozók követelményei és azok vizsgálata

ISO/TC 300 Visszanyert szilárd tüzelőanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!