ETSI-kiadvány az IKT jövőbeli trendjeiről

„Az információs és kommunikációs technológia (IKT) egy izgalmas és dinamikus terület, amely folyamatos innovációban van a meglévő elképzelések és technológiák fejlődésén keresztül, ugyanakkor a zavaró technológiák és a váratlan új felhasználási esetek révén is.”

Így kezdődik az ETSI Technológiai Radart leíró kiadvány, amely kiemeli azokat a lehetséges technológiai trendeket, amelyek befolyásolhatják az ETSI az irányú törekvését, hogy továbbra is az IKT-szabványosítás élvonalában maradjon. A dokumentum célja, hogy elősegítse az ilyen technológiai trendek hatásának és fejlődésének tudatosítását és megvitatását az ETSI tagjai és az IKT-közösség egésze között.

Ez a dokumentum a technológia fejlődés következő területeivel foglalkozik: 5G evolúció, mesterséges intelligencia, autonóm hálózatok, kiberbiztonság, adatvédelem és bizalom, elosztott főkönyvek (blokklánc), dinamikus adatok, kiterjesztett valóság (XR), dolgok internete, kvantumszámítás, titkosítás, hálózatok, robotika és autonóm rendszerek.

A kiválasztott technológiai trendek ismertetése mellett megvizsgálja az egyes technológiák kapcsolatát az ETSI jelenlegi munkájával, megadva a technológia fejlődésének lehetséges ütemezését, és ajánlásokat ad az ETSI-közösség számára, hogy miként lehetne kidolgozni az adott technológia szabványosítását.

„A jövőre nézve az ETSI megfelelő helyzetben van ahhoz, hogy az elkövetkező években jelentős szerepet játsszon a fejlődő IKT-szabványok terén” – emeli ki David Boswarthick, az ETSI Új Technológiák igazgatója.

A kiadvány letölthető az ETSI oldaláról:

https://www.etsi.org/images/files/ETSIWhitePapers/etsi_wp45_ETSI_technology_radar.pdf

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Nagy Gábor

2021. július

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 1/SC 27 Információbiztonság, kiberbiztonság és a magánélet védelme

MSZT/MB 819 Informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!