Védőkesztyűk mechanikai kockázatok ellen

2021. június 1-jén megjelent az MSZ EN 388:2016+A1:2019 Védőkesztyűk mechanikai kockázatok ellen című szabvány magyar nyelvű változata.

Az európai forrásszabványt a CEN/TC 162 Védőruházat, beleértve a kéz- és karvédelmet és a mentőmellényeket műszaki bizottság dolgozta ki, a magyar nyelvű változatot pedig az MSZT/MB 517 Védőruházat nemzeti szabványosító műszaki bizottság készítette.

A szabvány, mely az A1 módosítást is tartalmazza, a kopás, a késvágás, a szakadás, az átlyukadás és az ütés mechanikai kockázata ellen védő kesztyűk követelményeit, vizsgálati módszereit, megjelölését és a hozzájuk tartozó tájékoztatást írja elő. A megadott vizsgálati módszerek a karvédőkre is alkalmazhatók.

A „Vizsgálati módszerek” fejezetben a szabvány részletesen tartalmazza a védőkesztyűk egyes tulajdonságainak meghatározására és ellenőrzésére vonatkozó mérési és vizsgálati módszereket, a szükséges berendezéseket, értékelési módszereket és a vizsgálati jegyzőkönyvek tartalmi elemeit.

Külön fejezet foglalkozik a védőkesztyűk megjelölésével, hiszen a szabványban előírt követelményeknek megfelelő kesztyűk tulajdonságait a mechanikai kockázatokra vonatkozó jelképnek kell mutatnia, melyet az egyes mechanikai vizsgálatok saját teljesítményszintjei követnek. A megjelöléseket és tulajdonságokat könnyen értelmezhető módon, ábrák és táblázatok mutatják be.

E dokumentum széles területen alkalmazható, a védőruházatot gyártók, a felhasználók, a kereskedők és a vizsgálólaboratóriumok számára egyaránt hasznos. Miután az MSZ EN 388 harmonizált szabvány, ezért a ZA melléklete tartalmazza az Európai Parlament és a Tanács egyéni védőeszközökről szóló (EU) 2016/425 rendelete által lefedni kívánt alapvető követelmények közötti kapcsolatot.

Antal Andrea Zsuzsa

2021. június

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 162 Védőruházat, beleértve a kéz- és karvédelmet és a mentőmellényeket

MSZT/MB 517 Védőruházat

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!