Szabvány a hűtött és fagyasztott árukról

A hűtött és fagyasztott áruk szállítása és tárolása összetett és soktényezős folyamat – az ellátási lánc során végig biztosítani kell a megfelelő körülményeket és a higiéniát, valamint a biztonságot. Az ezzel kapcsolatos ISO-bizottság azért jött létre, hogy támogassa a hűtőipar hatékonyságát, hogy biztonságos és megbízható szolgáltatásokat nyújtson, illetve hogy csökkentse a potenciális veszteségeket.

Az ISO/TC 315 A hűtési lánc logisztikája műszaki bizottság – korábban projektbizottság – kidolgozta az ISO 23412 Indirekt, szabályozott hőmérsékletű hűtött áruk szállítása. Csomagolt áruk szállítása köztes átrakodással szabványt, mely meghatározza a szabályozott hőmérsékletű hűtött áruk, mint pl. élelmiszerek szállításának követelményeit a szállítás során az áru átvételétől kezdve a célba érkezéséig, beleértve a szállítást és a raktározást is. Foglalkozik a szállítási szolgáltatást nyújtók erőforrásaival, tevékenységeivel és kommunikációjával is. A szabványban az áru fogalma nem kizárólag az ehető és romlandó árukat fedi le. A szabvány nem foglalkozik a légi, vízi és vasúti szállítással, a közvetlen szállítással, a (száraz)jeges szállítási móddal, valamint az orvosi eszközök és műszerek szállításával, illetve a szállított áru minőségével és biztonságával.

A szektor összetettsége indokolta, hogy az eddigi projektbizottságból állandó műszaki bizottság legyen, hogy további új szabványokat dolgozzon ki, melyek a szállítási feltételekkel, a (mély)hűtött áru tárolásával és kezelésével, az ellátási lánc során igénybe vett eszközök fenntartásával és ellenőrzési módszereivel, a higiéniai szabályokkal, a hűtés biztonságával stb. foglalkoznak majd.

A nemzetközi szabvány magyar nyelven való kiadásával kapcsolatban keresse munkatársunkat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

A nemzetközi szabvány megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Zajdon Anna

2021. június

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 315 A hűtési lánc logisztikája

MSZT/MB 635 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!