Megjelent a műanyaghegesztők minősítésére vonatkozó MSZ EN 13067 magyar nyelvű változata

A CEN 2020. július 26-án hagyta jóvá a hegesztők minősítővizsgájára vonatkozó EN 13067 korszerűsített kiadását, és az MSZT által 2020. december 1-jén az MSZ EN 13067:2013 helyett közzétett szabványnak 2021. június 1-jén megjelent a magyar nyelvű változata is a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülésnek köszönhetően.

Az MSZ EN 13067:2020 Műanyaghegesztési személyzet. A hegesztők minősítővizsgája. Hőre lágyuló műanyagok hegesztett kötései szabvány a hőre lágyuló műanyagokat hegesztők minősítővizsgájával kapcsolatos követelményeket tartalmazza. A szabvány célja, hogy lehetővé tegye a hegesztők szakmai hozzáértését igazoló tanúsítványok kölcsönös elismerését különböző hegesztési eljárások, termékek és anyagcsoportok esetén.

Ha szerződő fél vagy felelős hatóság megköveteli, az új szerkezeteket hegesztőknek vagy a javító hegesztést végzőknek is le kell tenni a szabvány szerinti minősítővizsgát. Az MSZ EN 13067 szerinti minősítővizsgát sikeresen teljesítők által készített kötések nagyobb valószínűséggel felelnek meg a követelményeknek, ami a minőségköltségek csökkenésében is jelentkezhet. A selejtarány csökkenésével kisebb lesz a műanyaghulladékok kezelésével, tárolásával és ártalmatlanításával kapcsolatos költség, valamint a környezetterhelés is. Mindezeket figyelembe véve az MSZ EN 13067 szerint minősített hegesztők alkalmazása olyan hegesztőszervezetek számára is előnyökkel jár, amelyeket szerződő fél és jogszabály sem kötelez a hegesztők minősítésére.

A szabvány néhány fontosabb változása az előző kiadáshoz képest:

  • a szabvány kiegészült a PA-U anyagcsoporttal, lemezek, csövek és csőidomok esetén az 1. anyagcsoport kiegészült az ABS-sel, a PVC-P anyagcsoport a 6.5., 6.6. alcsoporttal, valamint a PE anyagcsoport a 7.6., 7.7. és a 7.8. alcsoporttal egészült ki;
  • a termékek kiegészültek a padlóburkolatokkal, valamint a csövekkel és csőidomokkal;
  • a vizsga témakörei között szereplő hegesztési eljárások számára és az elméleti vizsgakérdések legkisebb számára vonatkozó követelményeket könnyebben áttekinthető táblázat tartalmazza;
  • a szabvány kiegészült a nagyfeszültségű vizsgálatra vonatkozó előírásokkal.

 

Szabó József

2021. június

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 412 Hegesztés és rokon eljárások

MSZT/MB 711 Műanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!