Környezetközpontú irányítás a költség-haszon elemzés szemszögéből

2021. június 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 14007:2021 Környezetközpontú irányítás. Útmutató a környezeti költségek és hasznok meghatározásához (ISO 14007:2019) szabvány.

Az éghajlatváltozás hatásait érintő növekvő gazdasági következmények, a természeti erőforrások globális kimerülése, az ökoszisztémák pusztulásával kapcsolatos aggodalmak számos kihívást jelentenek a szervezetek és az egész társadalom számára.

A szervezetek és egyéb érdekelt felek számára a stratégiai, működési és pénzügyi következmények szempontjából fontos kérdés a teljes értéklánc mentén egyrészt a természeti tőkétől (pl. víz, levegő, termőföld, nyersanyagok) való függőség, másrészt a környezetre gyakorolt káros hatás.

Ennek okán szükség van egy olyan útmutatóra, mely a környezeti tevékenységek gazdasági következményeinek felmérésére és értékelésére ad gyakorlati módszereket. Ahhoz, hogy a szervezetek az értékelési rendszer előnyeit felismerjék, a környezeti költségek mellett a környezeti hasznokat is ki kell mutatni.

Környezeti költség bármely olyan költség, amely például a környezeti károk megelőzésével, csökkentésével, a keletkezett hulladék elhelyezésével, valamint a vállalatok működéséhez elengedhetetlen természeti tőke elvesztésével, az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatással, vagy a környezetvédelmi jogszabályoknak való megfeleléssel keletkezik.

Környezeti haszon lehet a termékekben vagy azok gyártása során felhasznált természeti erőforrásokból kiaknázott haszon, vagy egy adott szervezet termelési folyamatainak környezetszempontú átszervezése során keletkezett haszon, mint például a keletkezett hulladék értékesítése vagy újrahasznosítása.

Az MSZ EN ISO 14007 útmutatást nyújt a szervezeteknek a környezeti költségek és hasznok átfogó meghatározásához és dokumentálásához, ezáltal segítve a környezeti függőségek kezelését, valamint a környezetre káros hatások enyhítését.

A dokumentum alkalmas bármely környezetközpontú irányítási rendszerrel való integrálásra, tükrözve a környezetközpontú szemlélet iránti magas fokú elkötelezettséget bármilyen szervezet esetén.

A szabvány jelenleg angol nyelven érhető el, a magyar nyelvű változat elkészítésének támogatása érdekében keresse munkatársainkat a szabvtit@mszt.hu vagy az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. június

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 207/SC 1 Környezetközpontú irányítási rendszerek

MSZT/MCS 725 Környezetirányítási rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!