Feszültségminőség

A hálózati feszültség minősége számos paramétertől függ, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy a fogyasztók villamos berendezései kifogástalanul és károsodás nélkül tudjanak üzemelni a nap 24 órájában. Az elosztóhálózatok feszültségjellemzőit és vizsgálati módszereit több szabvány is részletezi, többek között az MSZ EN 50160, melynek magyar nyelvű változata 2021. június 1-jén jelent meg.

Az MSZ EN 50160:2011 A közcélú elosztóhálózatokon szolgáltatott villamos energia feszültségjellemzői meghatározza, leírja és előírja a feszültség normálüzemi körülmények közötti fő jellemzőit – köztük a tápfeszültség frekvenciáját; nagyságát; hullámalakját; a fázisfeszültségek szimmetriáját – a közcélú kisfeszültségű, közép- és nagyfeszültségű váltakozó áramú villamos hálózatokon a hálózatot használók csatlakozási pontjaiban. E szabvány azokat a határokat vagy értékeket adja meg, amelyeken a feszültségjellemzők elvárhatóan belül maradnak az európai villamos hálózatok tetszőleges csatlakozási pontjában, de nem adja meg azt az általános állapotot, amelyet a közcélú táphálózatra csatlakozott hálózatot használó általában tapasztal.

Ez az európai szabvány nem érvényes a rendellenes üzemi viszonyokra. Az e szabványban megadott feszültségjellemzők nem azt a célt szolgálják, hogy azokat az elektromágneses összeférhetőség (EMC) szintjeként vagy a közcélú villamos hálózatokon vezetett zavarok fogyasztói zavarkibocsátási határértékeiként használják, továbbá hogy azokat a villamos szerkezetek termékszabványaiban és a létesítési szabványokban lévő követelmények meghatározására alkalmazzák.

A szabványhoz 3 módosítás is megjelent:

A 2015. évi A1 módosítás Norvégiára vonatkozó nemzeti eltéréseket tartalmaz.

A 2020. évi A2 módosítás a hálózati frekvenciatartományokat pontosítja, és a 2 kHz-től 150 kHz-ig terjedő frekvenciatartományra vonatkozó hálózati feszültségminőséggel kapcsolatos kérdésekkel egészíti ki az alapdokumentumot.

A 2020. évi A3 módosítás a feszültségminőségi szintek harmonikusokra vonatkozó előírásait frissíti a 15. és a 21. rendszámú harmonikus esetében, tekintettel a táphálózatokra csatlakozó terhelések fejlődésére.

Az említett dokumentumok külön-külön vagy egyesített változatként is (MSZ EN 50160:2021 EV) megvásárolhatók.

A Magyar Szabványügyi Testület június 1-jén a szabványhoz készült alkalmazási útmutató (MSZ CLC/TR 50422:2021) magyar nyelvű változatát is közzétette. E műszaki jelentés célja, hogy háttérinformációval és magyarázattal szolgáljon az EN 50160 fejlődésének történetével és helyes alkalmazásával kapcsolatban.

 

Nagy Gábor

2021. június

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 840 Épületek villamos berendezései

IEC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

CLC/TC 64 Villamos berendezések és áramütés elleni védelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!