Az előregyártott betontermékek általános szabályai magyarul

2021. június 1-jén megjelent az MSZ EN 13369 Előregyártott betontermékekre vonatkozó általános szabályok szabvány magyar nyelvű változata, amely révén a hazai felhasználók könnyebben megismerhetik az előregyártott betontermékek gyártása és szállítása során érvényes előírásokat.

 

A dokumentum az MSZ EN 206:2013+A1:2017 Beton. Műszaki követelmények, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség szabványon alapul, így azonos keretrendszert vesz figyelembe, mint az MSZ 4798:2016 Beton. Műszaki követelmények, tulajdonságok, készítés és megfelelőség, valamint az EN 206 alkalmazási feltételei Magyarországon szabvány.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Magyar Betonelemgyártó Szövetség járult hozzá.

Mivel az MSZ EN 13369 nem harmonizált szabvány, önmagában nem alkalmazható előregyártott betontermékek CE-jelölésére. Azonban a szabvány a különböző előregyártott betontermékekre vonatkozó egyedi termékszabványok fő dokumentuma. Azokat az általános előírásokat tartalmazza, amelyek minden termék esetén relevánsak:

  • anyag-, gyártási és késztermékre vonatkozó követelmények;
  • vizsgálati és mérési módszerek, a magminták alaki korrelációs együtthatója;
  • a teljesítményállandóság értékelésére és ellenőrzésére (AVCP) vonatkozó szabályok, típusvizsgálat, műszaki dokumentáció és megjelölés;
  • betonfedés a korrózió függvényében;
  • a beton minőség-ellenőrzése és megbízhatósági megfontolások;
  • felülvizsgálati tervek, a megfelelőség értékelése;
  • visszanyert, tört és újrahasznosított (újrafeldolgozott), durva adalékanyagok felhasználása.

A dokumentum az EN 13369:2013-at helyettesíti. A főbb műszaki változások az alábbiak:

  • a rendelkező hivatkozások frissítése az EN 206 legújabb verziójának figyelembevételével;
  • a szakifejezések és meghatározások átvizsgálása az építési termékekről szóló EU-rendelettel (CPR) összhangban, a „terméktípus” szakkifejezés és meghatározásának hozzáadása;
  • a visszanyert, tört és újrahasznosított, durva adalékanyagok (újrafeldolgozott, durva adalékanyagok) felhasználásával kapcsolatos fejezet felülvizsgálata;
  • a teljesítmény állandóságának értékeléséről és ellenőrzéséről szóló fejezet átdolgozása, az építési termékekről szóló EU-rendelet (CPR) szóhasználatával összhangban.

A szabvány az építőiparra vonatkozó teljes CEN-program részeként készült, hivatkozva a kapcsolódó szabványok – a beton tekintetében az EN 206 és a betonszerkezetek tervezése tekintetében az EN 1992 – vonatkozó előírásaira. Egyes előregyártott betontermékek összeszerelésével az EN 13670 foglalkozik.

Az MSZ EN 13369 előírja a követelményeket, az alapvető teljesítménykritériumokat, valamint a teljesítmény állandóságának értékelésére és ellenőrzésére (Assessment and Verification of Constancy of Performance – AVCP) szolgáló rendszert az EN 206 szerint gyártott vasalatlan, vasalt és feszített előregyártott betontermékekre, amelyek könnyű-, normál testsűrűségű vagy nehézbetonból készültek és mesterségesen képzett légbuborékokon kívül nem tartalmaznak jelentős mennyiségben bennmaradt levegőt. A szabvány az olyan betonokra is vonatkozik, amelyekben lévő szálaknak (acél, polimer vagy más szál) nincs hatása a beton mechanikai tulajdonságaira. A könnyű adalékanyaggal gyártott betonból készülő, nyitott szerkezetű, előregyártott vasbeton termékekre azonban nem terjed ki.

A dokumentum referenciaszabványként szolgál más szabványokhoz, így lehetővé teszi az előregyártott betontermékek területén a szabványosítás következetesebb érvényesítését, és csökkenti a különféle szakértői csoportok által párhuzamosan készített szabványok közötti eltérést. Ugyanakkor megenged egy bizonyos fokú rugalmasságot, mely alapján eltérések építhetők be az egyedi termékszabványokba.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. június

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

CEN/TC 229 Előregyártott betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!