Referenciaanyagokkal foglalkozó új ISO-bizottság alakult

Az igény a világ bármely laboratóriumai közötti összevethető mérési eredményekre sosem volt nagyobb, mint napjainkban. Ehhez alapvető a metrológiailag visszavezethető referenciaanyagok használata a kalibrálás és validálás során. Ezeket nevezik tanúsított referenciaanyagoknak (certified reference material – CRM). A referenciaanyagok általánosságban is fontosak a vizsgálat minőségbiztosításának szempontjából – mindezek indokolták egy új, ezzel foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozását.

Az ISO/TC 334 Referenciaanyagok műszaki bizottság a referenciaanyagok megfelelő előállításával és használatával kapcsolatban dolgoz ki szabványokat, beleértve a fogalmakat, a teljesítményjellemzőket, a vonatkozó szakkifejezéseket és azok meghatározását. A korábbi ISO/REMCO bizottság utódjaként alakult, annak munkájára építve és a jövőben új ISO-dokumentumok kidolgozása céljából.

E körbe tartozik például az ISO Guide 30:2015 Referenciaanyagok. Válogatott szakkifejezések és meghatározásuk, mely jelenleg felülvizsgálat alatt áll, az ISO Guide 33:2015 Referenciaanyagok. A referenciaanyagok használatának jó gyakorlata és az ISO Guide 35:2017 Referenciaanyagok. Útmutató a homogenitás és a stabilitás jellemzéséhez és értékeléséhez.

A bizottság jelenleg két útmutatón dolgozik, az egyik az ISO/WD Guide 86.2 Útmutató a szerves kismolekulák tiszta referenciaanyagaihoz és az ISO/AWI Guide 87 Útmutató a fémek és félfémek „tiszta” referenciaanyagaihoz.

A bizottság szakértői mintegy 40 országból érkeztek, a titkárságot a SABS, a Dél-afrikai Köztársaság szabványügyi testülete látja el. Amennyiben részt kíván venni a bizottság munkájában, kérem, keresse munkatársunkat a szabvit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Zajdon Anna

2021. június

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 334 Referenciaanyagok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!