A megfelelésirányításra vonatkozó új szabvány mindenkit győztessé tesz

A szervezeteknek egyre több és összetettebb kötelező és önként vállalt kötelezettséget kell teljesíteniük. A jogszabályok és a szabványok is szinte állandó változásban vannak, ezért a szervezeteknek a változások követését lehetővé tevő rendszerre van szükségük. A jogszabályi követelmények és egyéb megfelelési kötelezettségek teljesítése azonban nem egyszerű feladat, hosszú távon csak az üzleti sikerhez is szükséges feddhetetlenség és jó etika mélyen gyökerező kultúrájának eredménye lehet. Ennek egyik módszere a megfelelésirányítási rendszer, és az erre vonatkozó ISO 37301:2021 Megfelelésirányítási rendszer. Követelmények alkalmazási útmutatóval nemzetközi szabványt áprilisban adta ki az ISO.

Az ISO 19600:2014 Megfelelésirányítási rendszer. Irányelvek helyett kiadott ISO 37301:2021 mindent tartalmaz, amit egy eredményes megfelelésirányítási rendszer kialakításához, bevezetéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez tudni kell. A többi irányítási rendszer alapelveire, pl. a vezetői elkötelezettségre, a rendszerszemléletre, a kockázatalapú megközelítésre, a PDCA-cikluson alapuló folyamatos fejlesztésre épül.

A szabványt kidolgozók szerint a megfelelésirányítási rendszer nem csak a büntetések elkerüléséről szól, és nem célszerű egyetlen szervezeti egységre korlátozni, a megfelelés mindenki ügye. Mindenki olyan vállalatokkal kíván együtt dolgozni és együttműködni, amelyekben megbízhat. A bizalom a jogkövető és tisztességes vállalati kultúrára épül, amelyhez minden alkalmazott hozzájárul, mert megértik és elhiszik annak fontosságát. A középpontjában a felső vezetés jó vezetési módszerei és világos értékei állnak.

Ennek okán az ISO 37301 a jó vezetés elveként a vezető döntéshozók bevonását ajánlja, és támogatja a megfelelést. Javasolja a megfeleléskezelés integrálását a szervezet minden szervezeti egységébe, beépítését a pénzügyi, a kockázatkezelési, a minőségügyi, a környezeti, az információbiztonsági, az energiagazdálkodási, a munkahelyi egészségvédelem- és biztonságirányítási stb. folyamatokba ugyanúgy, mint a működési követelményekbe és eljárásokba.

Az ISO 37301 szerinti megfelelésirányítási rendszer az ügyfelekben és más érdekelt felekben nagyobb bizalmat keltve, a hírnév és a hitelesség javulását és az üzleti lehetőségek megnövekedését is eredményezheti. A szabvány integrálható a szervezet egyéb irányítási rendszereivel, akár az ISO 37001 szerinti antikorrupciós vagy az ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerrel is, így növelve az eredményességet, a hatékonyságot és a termelékenységet.

Az MSZT tervezi az ISO 37301 magyar nemzeti szabványként való bevezetését, ezért ha érdekelt a szabvány alkalmazásában és magyar nyelvű változatának kidolgozásában, szíveskedjen az illetékes MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás műszaki bizottság titkárát, Antal Andrea Zsuzsát megkeresni.

Szabó József

2021. június

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

ISO/TC 309 Szervezetirányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!