Vegetáriánus termékek megjelölése

A Covid19-járvány mindenki életére hatást gyakorol – de ezek között természetesen vannak pozitívak is! A fogyasztás tekintetében elmondható, hogy előtérbe került a fenntartható fogyasztás mint szempont – az emberek újra felfedezték az otthon főzést, ezzel kapcsolatosan többet vásárolnak a helyi kiskereskedésekben, fellendült az online étel- és alapanyag-vásárlás, fontos lett az egészséges, fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszer vásárlása, valamint csökkent a húsfogyasztás. Az emberek egyre inkább környezet- és egészségtudatosan gondolkoznak.

A vegetáriánus (húsmentesség) és a vegán (bármiféle állati eredetű termékektől való tartózkodás) étrendnek megvannak a maga előnyei és a maga érvrendszere, sokaknak diétaként szolgál, sokak az állatok, illetve a bolygó védelme miatt nem esznek húst.

A vegetarianizmus növekedése új árucikkek megjelenését eredményezi – hús- és tejhelyettesítő termékek jelentek meg, mint például sajtimitátum és vegán jégkrém, húsmentes húsgombóc stb.

Egészen mostanáig nem volt olyan szabvány, amely egységesítette volna a vegetáriánus termékek megjelölési követelményeit. A nemrégiben megjelent ISO 23662 Vegetáriánusok és vegánok számára készült élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, valamint ezek címkéinek és nyilatkozatainak meghatározása és technikai kritériumai nemzetközileg elfogadott és megbízható referenciát ad az élelmiszeripar számára a termékek értékesítéséhez.

Dominique Taeymans, a szabványt kidolgozó szakértő csoport vezetője elmondta, hogy az ISO 23662-nek való megfelelés biztosítja a szükséges feltételeket a termékkommunikáció integritásában és koherenciájában. „A mai vásárlók világos, egyértelmű és tisztességes információkat várnak el a megvásárolni kívánt termékekkel kapcsolatban, különösen a speciális étrendet követők, mint pl. a vegetáriánusok és a vegánok.” „A szabványnak való megfelelőség elősegíti azt, hogy mindenki ugyanazokat a szabályokat és meghatározásokat kövesse, megnyugtatást ad a vásárlóknak, valamint megkönnyíti a helyi és a nemzetközi kereskedelmet.” 

Zajdon Anna

2021. május

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 34 Élelmiszerek

MSZT/MB 602 Olajmagvak, állati és növényi zsírok és olajok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!