Legyen újra jó érzés bent lenni…

Bár a jelen járványos időszakban a zárt helyek, épületek a fertőzésveszély miatt kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért ezeket igyekszünk elkerülni, ennek ellenére az épületek továbbra is fontos szerepet töltenek be, nélkülözhetetlenek számunkra. Lényeges, hogy biztonságos, környezetbarát, akadálymentes és kellemes, valamint „egészséges” épületeink legyenek – ennek eléréséhez nyújtanak segítséget az alábbi ISO-szabványok is.

Biztonság

A betörők elleni védelmet, az épület védelmét tartja szem előtt a megjelent ISO 23234 Épületek és mérnöki létesítmények. Biztonság. Biztonsági intézkedések tervezése épített környezetben szabvány, amely funkcionális, pénzügyi és esztétikai szempontból tekint erre a feladatra. A szabvány leírja, milyen módszereket és gyakorlatokat kell alkalmazni az épület tervezésének különböző fázisaiban, valamint a jó eredmény eléréséhez szükséges kompetenciákat.

Levegőminőség

Az épületben keringő levegő minőségét számos tényező veszélyeztetheti, úgymint káros gázok, szagok, mikroorganizmusok és egyéb kibocsátások, így jelentős szerep hárul a szellőző- és szűréstechnika-rendszer minőségére, a kivitelezési és megjelenési szempontok figyelembevételével. 

Az ISO/TC 146 Levegőminőség műszaki bizottság több jelentős szabványt dolgozott ki e területen, melyek közül kiemeljük a következőket: ISO 7708 Levegőminőség. Szemcseméret-frakció meghatározása az egészséggel kapcsolatos mintavételhez, ISO 13138 Levegőminőség. Mintavételi megállapodások a levegőben lévő részecskéknek az emberi légzőszervekben való kiülepedéséről és az ISO 16000 sorozat a beltéri levegő minőségéről, mely foglalkozik a minőség-ellenőrzési rendszerekkel is.

Tiszta és zöld

Az épületek felelősek a szén-dioxid-kibocsátás 40%-áért, ebből kifolyólag jelentős szerepük van annak csökkentésében. Az ISO 52000 sorozat a különféle szervezeteket segíti, hogy az épületek energetikai teljesítőképességét holisztikus módon tudják megközelíteni, számítási módszereket ad meg a fűtés, a hűtés, a világítás, a szellőztetés és a meleg víz energiafogyasztásának kiszámítására.

Az ISO 52000 sorozat alkalmazásához szorosan kapcsolódik az ISO 52127 Épületek energetikai teljesítőképessége. Épületkezelési rendszer sorozat (az MSZ EN ISO 52127-1 június 1-jén jelenik meg, az MSZ CEN ISO/TR 52127-2 bevezetéséhez pedig az MSZT várja a terület által érintett szervezetek támogatását), amely leírja az épületek energetikai teljesítőképessége kialakításának és fenntartásának általános módszertanát, beleértve az operatív tevékenységeket, az általános riasztást, a hibák felderítését és diagnosztikáját, a jelentéstételt, az ellenőrzést és az energiagazdálkodási funkciókat.

Akadálymentesség

A WHO szerint a világon több mint 1 milliárd embert érint az akadálymentesség kérdése, így a hozzáférhetőség szempontjából jól megtervezett épületek teljesítik ezt az alapvető emberi jogot és javítják az életminőséget.

Az ISO 21542 Épületszerkezetek. Az épített környezet hozzáférhetősége és használhatósága szabvány leírja azokat a követelményeket és ajánlásokat, amelyeket az épületek hozzáférhetőségét szempontnak tekintve az épületek kialakításakor alkalmazni kell. A szabványt jelenleg felülvizsgálják, hogy valóban megfeleljen a jelen piaci és egyéb igényeknek, s várhatóan néhány hónap múlva jelenik majd meg.

Az akadálymentesítés az otthonainkban is szükséges lehet. A kidolgozás alatt lévő ISO/FDIS 15928-7 Házak. Teljesítményleírások. 7. rész: Hozzáférhetőség és használhatóság szabvány az akadálymentesített lakások lényeges jellemzőivel foglalkozik, mint pl. hogyan legyen az biztonságos a mindennapi használat során, hogyan előzhetjük meg az esést, az ütközést és az egyéb baleseteket. Az ISO/FDIS 15928-7 a háztervek és szerkezetek értékelésében, a nemzetközi ingatlankereskedelemben, valamint a házak védelmében kifejlesztendő kockázatvédelmi eszközök esetén ad útmutatást.

Tartósság

Nagyszerű, ha vannak biztonságos, fenntartható, akadálymentes, jól szellőző épületeink, de ezek mennyire tartósak a természet és a társadalom viharaival szemben? 

Az ISO/TR 22845 Épületek és mérnöki létesítmények rugalmassága műszaki jelentés összegyűjti a lényeges információkat az épületek rugalmasságával kapcsolatban, leírja a fogalmat; az éghajlati, földrengés miatti és ember okozta katasztrófakockázatokat és a lehetséges ellenintézkedéseket (a stratégiát és a konkrét intézkedéseket is).

Vannak konkrét dokumentumok is az épületek megerősítését és a különféle kockázatok csökkentését illetően. Például a Covid19-járványra válaszként készül az ISO/WD TR 5202 Épületek és mérnöki létesítmények. A közegészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos épületrugalmassági stratégiák. Releváns információk összeállítása műszaki jelentés, melynek témája a világon előforduló bármely közegészségügyi vészhelyzet elhárításához kapcsolódó épülettel kapcsolatos információk, tipikus esetek, vészhelyzeti mérések, valamint javaslatok és kutatások arról, hogyan lehet közegészségügyi vészhelyzet esetén az épületek szerepét javítani. 

Ezek és más szabványok a következő ENSZ Fenntartható fejlődési célokhoz járulnak hozzá: 3. Egészség és jólét, 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 10. Egyenlőtlenségek csökkentése, 11. Fenntartható városok és közösségek és 12. Felelős fogyasztás és termelés.      

 

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme

MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

MSZT/MB 443 Építészet és műemlékvédelem

MSZT/MB 701 Levegőminőség

CEN/TC 89 Épületek és épületszerkezetek hőtechnikai viselkedése

ISO/TC 59 Épületek és mérnöki létesítmények

ISO/TC 146 Levegőminőség

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!