Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek

E témában 2021. május 1-jén az MSZT két magyar nyelvű szabványt jelentetett meg: MSZ EN 1186-13:2003 Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A nagy hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei; MSZ EN 15136:2006 Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzó modellanyagokban.

Az MSZ EN 1186-13 vizsgálati módszereket ír elő a műanyagokból és műanyag termékekből zsíros élelmiszert utánzó modellanyagokba való teljes migráció meghatározására. A vizsgálat lényege, hogy a vizsgálati mintákat 100–175 °C közötti hőmérsékleten teljesen bemerítik egy zsíros élelmiszert utánzó modellanyagba, meghatározott időtartamra. E módszer mellett a szabvány ismertet egy helyettesítő vizsgálati közeggel végzett eljárást is, amelyben a módosított polifenilén-oxidon (MPPO) adszorbeált összetevők tömegét veszik figyelembe az olívaolajba való teljes migráció értékelésekor.

E módszerek alkalmazhatók a fóliába vagy ívbe csomagolt élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő termékekre és az edények széles körére is.

Az MSZ EN 15136 olyan módszert ír le a BADGE, a BFDGE és reakciótermékeik meghatározására vizes és zsíros élelmiszert utánzó modellanyagokban, amelyhez desztillált vizet, 3% (m/V) ecetsavat, 10% (V/V) vizes etanololdatot, valamint olívaolajat/napraforgóolajat használnak – nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás (HPLC-) módszert alkalmazva.

A 2,2-bisz(4-hidroxifenil)-propán-bisz(2,3-epoxipropil)-éter (BADGE) és a bisz(hidroxifenil)-metán-bisz(2,3-epoxipropil)-éter (BFDGE) olyan monomerek, amelyeket bizonyos polimer gyártása során használnak élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek esetén. E monomerek fő alkalmazása az epoxibevonatos konzervdobozok és záróelemek. Az anyagok organoszolbevonatok esetén is használhatók. A gyártás után az anyagok vagy a reakciótermékek maradványai a késztermékben maradhatnak, és az élelmiszerekbe migrálódhatnak, amikor érintkezésbe kerülnek magával a termékkel.

 

Csík Gabriella

2021. május

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 905 Élelmiszerekkel érintkező anyagok és eszközök

CEN/TC 194 Élelmiszerekkel érintkező felszerelések

 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!