Elektromágneses összeférhetőségről szóló szabványok magyarul

2021. május 1-jén az MSZ EN IEC 61000 Elektromágneses összeférhetőség (EMC) sorozat további három része jelent meg magyar nyelven. Ezeket az általános EMC-zavartűrési szabványokat akkor kell alkalmazni, ha nincs ilyen célú termék- vagy termékcsaládszabvány.

Az MSZ EN IEC 61000-6-1 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-1. rész: Általános szabványok. A lakóhelyi, kereskedelmi és enyhén ipari környezetek zavartűrési szabványa (IEC 61000-6-1) dokumentum EMC-zavartűrésre vonatkozó követelményei olyan villamos és elektronikus berendezésekre vonatkoznak, amelyeket a lakóhelyi, a kereskedelmi, a nyilvános és az enyhén ipari helyszíneken való felhasználásra terveztek. Ez a szabvány a 0 Hz-től 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományra érvényes zavartűrési követelményeket foglalja magában.

A szabvány meghatározza az alkalmazási területéhez tartozó berendezések zavartűrési követelményeit a folyamatos és a tranziens, a vezetett és a sugárzott zavarokra vonatkozóan, beleértve az elektrosztatikus kisüléseket is. Ezenkívül olyan telepes táplálású vagy nem közcélú, de nem ipari kisfeszültségű energiaelosztó hálózatokról táplált berendezésekre is vonatkozik, amelyek rendeltetésszerű használati helyei a dokumentumban meg vannak határozva.

A szabványnak ez a harmadik kiadása visszavonja és helyettesíti a 2005-ben kiadott második kiadást, és a következő fontosabb műszaki változtatásokat tartalmazza az előzőhöz képest:

  • a környezet leírásának pontosítása;
  • a rádiófrekvenciás elektromágneses térrel végzett vizsgálat frekvenciatartományának kiterjesztése az IEC 61000-4-3 szerint;
  • a rádiófrekvenciás elektromágneses térrel végzett vizsgálat egyes frekvenciáihoz tartozó vizsgálati szintek módosítása az IEC 61000-4-3 szerint;
  • a gyors tranziensekkel végzett zavartűrési vizsgálat ismétlődési frekvenciájának megváltoztatása az IEC 61000-4-4 szerint;
  • az IEC 61000-4-34 szerinti követelmények bevezetése;
  • a vizsgálati szintek felülvizsgálata;
  • a mérési bizonytalanság figyelembevétele.

 

Az MSZ EN IEC 61000-6-2 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-2. rész: Általános szabványok. Az ipari környezetek zavartűrési szabványa (IEC 61000-6-2) dokumentum EMC-zavartűrésre vonatkozó követelményei olyan villamos és elektronikus berendezésekre vonatkoznak, amelyeket a következőkben leírt ipari helyszíneken való felhasználásra terveztek. Ez a szabvány a 0 Hz-től 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományra érvényes zavartűrési követelményeket foglalja magában.

A 2. rész az alkalmazási terület szerinti berendezések folyamatos és tranziens, vezetett és sugárzott zavarokra, továbbá elektrosztatikus kisülésekre vonatkozó zavartűrési vizsgálati követelményeit határozza meg.

A szabvány egyaránt vonatkozik azokra a villamos és elektronikus berendezésekre, amelyeket a szabványban meghatározott beltéri vagy szabadtéri ipari helyszíneken való felhasználásra terveztek, valamint az ipari helyszíneken való működésre szánt, az egyenáramú elosztóhálózathoz közvetlenül csatlakoztatandó vagy telepes táplálású berendezésekre is.

E rész harmadik kiadásának főbb változásai megegyeznek a szabványcsalád első részének ismertetésekor leírtakkal.

 

Az MSZ EN IEC 61000-6-4 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-4. rész: Általános szabványok. Az ipari környezetek zavarkibocsátási szabványa (IEC 61000-6-4:2018) dokumentum zavarkibocsátási követelményeket tartalmaz olyan villamos és elektronikus berendezésekre, amelyeket az ipari helyszíneken fellépő környezetekben való felhasználásra terveztek. E szabvány magában foglalja mind a beltéri, mind a szabadtéri környezeteket.

A dokumentum a 9 kHz-től 400 GHz-ig terjedő frekvenciatartományra érvényes zavarkibocsátási követelményeket foglalja magában, amelyek úgy lettek megválasztva, hogy a meghatározott elektromágneses környezetben lehetővé tegyék a rádióvétel védelmének megfelelő szintjét.

Ez a kiadás a következő fontosabb műszaki változtatásokat tartalmazza az előző kiadáshoz képest:

  • az egyenáramú kapuk lehetséges jövőbeni követelményei;
  • a polarizációtól függő lehetséges jövőbeni sugárzott zavarkibocsátási határértékek visszhangmentes (reflexiómentes) helyiségekben (FAR);
  • annak a meghatározása, hogy a zavarkibocsátási mérésekhez az 1 GHz feletti frekvenciákon milyen átlagérték-érzékelőt kell használni, és hogy a csúcsérzékelővel kapott eredmények mindegyik mérés esetén elfogadhatók;
  • a vizsgált berendezés (EUT) különböző vizsgálati elrendezései.

A szabványok magyar nyelven való kiadásához a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

 

Nagy Gábor

Zajdon Anna

2021. május

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!