A vasút éve

Európában 2021 a vasút éve. Ebből az alkalomból a CEN és a CENELEC büszkén mutatja be szabványait, amelyeknek fontos szerepük van e kulcsfontosságú ágazatban Európa jövője szempontjából – a megfelelő működés és átjárhatóság érdekében.

A vasúti közlekedés szabványosítása a szélesebb körű közlekedés része, összetett és nagy portfólió, ahol eddig a CEN és a CENELEC 1234 szabványt adott ki. Ezeket a szabványokat főként két műszaki bizottság, a CEN/TC 256 „Vasúti alkalmazások” és a CLC/TC 9X „Vasúti villamos és elektronikus berendezések” dolgozta ki.

A vasúti előírások a vasúti alkalmazásokkal (termékek, folyamatok és szolgáltatások) kapcsolatos témák széles skáláját ölelik fel, mint például a biztonság, a járművek kapacitása, a rendszer hatékonysága, valamint a kiberbiztonság, a digitalizáció és az automatikus kapcsolószerkezetek. Ez a munka jelentősen hozzájárul a biztonságos, innovatív és hatékony vasút-infrastruktúrához, a járművek és a rendszerek fejlesztéséhez, ezenkívül támogatja az EU stratégiai céljait is.

A vasúti szabványosítással kapcsolatos jövőbeli projektek például segítik Az európai zöld megállapodást is, amelynek egyik célja, hogy támogassa a tiszta, olcsó és egészséges egyéni és közösségi közlekedési formákat, és 2050-re 90%-kal csökkentse a közlekedésből származó károsanyag-kibocsátást. 

A vonatok gyártása szempontjából döntő fontosságú új témák lefedése érdekében a CEN és a CENELEC a jövőben számos vonatkozó szabványt dolgoz majd ki: kiberbiztonság; optimalizált interfészek a vasúti rendszerek alrendszerei között; a „szimuláció” használatának megkönnyítése a „fizikai tesztelés” helyén a megállapított követelmények szempontjából; digitális automatikus tengelykapcsolók teherkocsikhoz és innovatív megoldások az intermodális és kombinált szállításhoz; új anyagok használata; valamint a multimodalitás és a mobilitás mint szolgáltatás (MAAS).

A vasúti közlekedést támogató európai szabványok tekintetében az európai vasút évének megünneplésére a CEN és a CENELEC készített egy rajzos bemutatót, amely itt tölthető le.

 

Csík Gabriella

2021. május