A lépéshang-szigetelés helyszíni vizsgálata

2021. május 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 16283-2:2021 Akusztika. Épületek és épületelemek hangszigetelésének helyszíni vizsgálata. 2. rész: Lépéshang-szigetelés magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN ISO 16283 szabványsorozat az épületek hangszigetelésének helyszíni vizsgálatára ad meg eljárásokat. A léghangszigetelés, a lépéshang-szigetelés és a homlokzati hangszigetelés vizsgálati módszerét rendre az MSZ EN ISO 16283-1, az MSZ EN ISO 16283-2 és az MSZ EN ISO 16283-3 adja meg.

A szabványsorozat első része, az MSZ EN ISO 16283-1 2019 szeptemberében jelent meg magyar nyelven, s ennek kapcsán részletesen írtunk a szabványcsaládról.

A 2. résznek ez a harmadik kiadása, mely visszavonja és helyettesíti a műszakilag felülvizsgált második kiadást (ISO 16283-2:2018), és az első, amelynek magyar nyelvű változata elkészült.  Az előző kiadáshoz képest a fő változások elenyésző mértékűek:

  • a 6. fejezet 3. MEGJEGYZÉS-ének törlése;
  • a spirál alakú pálya esetén (7.5.5. szakasz) a mikrofonpozíció legalább 0,5 m-re módosult a mennyezethez képest;
  • az L’iA,Fmax,V,T hozzáadása az eredmények megadásához és a C3. ábrához.

A szabvány a lépéshang-szigetelés meghatározásának hangnyomásszintmérésen alapuló, az épület padlóján vagy lépcsőjén működtetett testhangforrást (kopogógépet vagy gumilabdát) alkalmazó módszereit írja le. Az eljárások 10 m3 – 250 m3 közötti térfogatú helyiségekre vonatkoznak, és az 50 Hz – 5000 Hz közötti frekvenciatartományban alkalmazhatók. A kapott eredmények olyan bútorozatlan vagy bútorozott helyiségek lépéshang-szigetelésének számszerűsítésére, értékelésére és összehasonlítására használhatók fel, ahol a kialakuló hangtér közelít vagy nem közelít a diffúz hangtérhez.

A szabvány kétféle testhangforrást ír le: a kopogógépet és a gumilabdát. Ezek a testhangforrások nem reprodukálják tökéletesen az összes lehetséges valódi lépéshanggerjesztést, amely az épületek padlóit és lépcsőit érheti.

A kopogógép a különféle könnyű és kemény ütésszerű gerjesztések vizsgálatára alkalmas, mint például a keménysarkú cipőben sétálók lépései vagy egy leejtett tárgy által keltett hanghatás. Egyadatos jellemző az ISO 717-2-ben leírt értékelési módszerekkel számítható. Ez az egyadatos jellemző teremti meg a kapcsolatot a kopogógép használatával mért lépéshang-szigetelés és a lakásokat érő, az épületek padlóin és lépcsőin keletkező lépéshang szubjektív értékelése között. A kopogógép emellett jól illeszkedik a lépéshang-szigetelés ISO 12354-2 szerinti becsléséhez is. Ez a két tényező lehetővé teszi a lépéshang-szigetelésre vonatkozó nemzeti követelmények egyetlen testhangforrással, kizárólag kopogógéppel végzett méréseken alapuló meghatározását.

A gumilabda nehéz és puha ütésszerű gerjesztések vizsgálatára alkalmas, mint például a mezítláb sétáló emberek lépése vagy a gyermekek ugrálása, valamint a zavarásérzet gyors időállandóval kapott legnagyobb hangnyomásszintekben kifejezett objektív számszerűsítésére is.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. május

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 109 Építészeti akusztika

ISO/TC 43 Akusztika

CEN/TC 126 Épületek és épületelemek akusztikai jellemzői

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!