Új szabvány a takarmányok vizsgálatára

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) fontosnak tartja az élelmiszer- és takarmánybiztonságra összpontosító európai szabványokat, melyeket a CEN/TC 327 műszaki bizottság dolgoz ki takarmányok mintavételére és elemzésére vonatkozóan – beleértve a kémiai, biokémiai, mikrobiológiai, fizikai és mikroszkópos módszereket is.

A CEN által vezetett projektben a 882/2004/EK rendelethez kapcsolódóan az M/523-as megbízás alapján kidolgozták az EN 17374:2020 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek. Szervetlen arzén meghatározása takarmányban anioncserés HPLC-ICP-MS-sel szabványt, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén vezetett be nemzeti szabványként (MSZ EN 17374:2021) kibővítve ezzel az MSZT/MB 610 műszaki bizottsághoz tartozó szabványok körét.

Ez az új dokumentum analitikai módszert ad meg a szervetlenarzén-tartalom meghatározására állati takarmányokban és takarmány-alapanyagokban. „Ez az új szabvány lehetővé teszi az ellenőrző laboratóriumok számára, hogy meghatározzák a szervetlen arzént a megfelelő szinteken, és lehetővé teszi a szervetlen arzén jövőbeni maximális szintjének megállapítását a takarmányokban és takarmány-alapanyagokban” – magyarázza Jens Sloth, a CEN/TC 327 projektvezetője.

A talajban, vízben és bizonyos élelmiszerekben természetesen előforduló szervetlen arzén rákkeltő hatású állatokra és emberekre nézve egyaránt. Nagy mennyiségben erős gyomortáji fajdalom jelentkezik, hányással és hasmenéssel, melynek következménye jelentős folyadékvesztés. Bár az EU takarmányjogszabályai jelenleg nem határozzák meg a felső határértékét a takarmányban, az illetékes hatóságok felszólíthatják a termelőket annak bizonyítására, hogy a szervetlenarzén-tartalom kevesebb mint 2 mg/kg.

Míg a korábbi módszerek a takarmányban lévő összes arzéntartalmat, azaz a káros szervetlen arzén és a szerves arzén tartalmát is mérték – amely kevésbé problémásnak tekinthető – ez az új módszer képes a szervetlen arzén megfelelő szintjeinek kimutatására.

Forrás: a CEN honlapja

Szalay Anna

2021. április

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!