Kosák Gábor (1960-2021)

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Kosák Gábor kollégánk, aki 2008 óta dolgozott a Magyar Szabványügyi Testületnél. Halálával nagy veszteség érte a magyar villamosipari szabványosítás egészét. Lelkiismeretesen látta el szabványosítási feladatait; emellett a kultúra szenvedélyes támogatója volt.

Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának Erősáramú Szakán (Villamos gépek és készülékek ágazat) szerzett oklevelet. Tudását a későbbi évek folyamán folyamatosan fejlesztette, számos tanfolyamot végzett el, tűzvédelmi szakvizsgát is tett. Az Energia Biztonságtechnikai Felügyeletnél meghívott előadóként éveken keresztül oktatott az Érintésvédelmi Felülvizsgálatok, Villamos Tűzvédelem, Villámvédelem Mérése tanfolyamokon.

Az MSZT-nél szabványosítási menedzseri pozíciót töltött be, a villamos szabványállomány gondozását ketten látták el – Gáborhoz tartoztak a világítástechnikai, kis- és nagyfeszültségű villamos kapcsolóberendezések és -készülékek, valamint gyógyászati készülékek és berendezések témakörei. 22 magyar nemzeti műszaki bizottság titkára volt, ezenkívül az MSZT titkári teendőit is ellátta Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottságban (IEC).

Rendszeresen szervezte az IEC/TC 13, valamint európai tükörbizottságának, a CLC/TC 13 üléseit magyarországi helyszínnel az MSZT-ben, mindig igen sikeresen és eredményesen.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának is tagja volt – 2017-ben oklevelet kapott a világítástechnikai szabványok figyelmes gondozásáért és a VTT tagjainak hiteles tájékoztatásáért, illetve 2019-ben Gábor kapta meg a „Gergely – Dr. Horváth díj a magyar világítástechnikáért” kitüntetést a világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységéért. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szaktanácsadója volt, s az Elektroinstallateur című lapban rendszeresen publikált szabványosítási témákban.

 

A Magyar Szabványügyi Testület saját halottjának tekinti.