Járványkezelés szabványokkal

A Covid19-járvány arra kényszerített bennünket, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez. Ma már számos olyan szabvány létezik, mely segítséget nyújt a járványhelyzet kezeléséhez, e szabványok köre tovább bővül az alábbiakban felsorolt új, kidolgozás alatt lévő ISO-szabványokkal:

AWI IWA 36 Az érintésmentes szállítás útmutatója

Szerte a világon számtalan iparágnak van szüksége az érintésmentes szállításra, hogy csökkentse az iparággal és termékeivel kapcsolatba kerülők – alkalmazottak, vásárlók és partnerek – egészségügyi kockázatát. Ez a dokumentum az első abban a sorban, mely a sok érintkezéssel járó iparág, mint pl. szállítás, kereskedelem és turizmus érintésmentes megoldásainak kidolgozását tűzi ki célul.

A dokumentum célja:

  • a szállítók, futárok munkavégzés közbeni kockázatának lehető legkisebbre csökkentése, a vásárlók és a szállítók biztonságának szavatolása;
  • elősegíteni a személyes adatok védelmét, a fogyasztó magánszféráját tisztelve;
  • a fogyasztók diverzifikációjának és egyéni fogyasztási igényeinek megismerése és az ennek való megfelelés;
  • az érintésmentes szállítás szolgálati modelljének megalkotása és a fogyasztói piac irányítása.

A járvány ideje alatt az érintésmentes szállítás fontos a vásárlók és szállítók egészségének és biztonságának megőrzése érdekében. Kína 2020 márciusában kiadta a T/CCPITCSC 042-2020 Az érintésmentes szállítási szolgáltatások specifikációja dokumentumot, melyet gyorsított eljárással 2021 áprilisának végén megjelentet útmutató formájában.

 

AWI IWA 40 A felhőalapú konyhai szolgáltatások útmutatója

A felhőalapú konyha alapvetően újraértelmezte az éttermi, konyhai étkezés fogalmát. A Covid19-járvány miatt a legtöbb étterem óriási kihívásokkal és anyagi problémákkal szembesül. Ez az IWA-dokumentum segítséget nyújt a járványhelyzet miatt kialakult szolgáltatás-, fogyasztás- és bevétel-visszaesés kompenzálásához. A felhőalapú konyha jobban megfelel a mai gyors életritmusnak. A dokumentum elősegítheti a vendéglátóipar reformját, többek között azt, hogy az éttermek és egyéb vendéglátóipari egységek jobban alkalmazkodjanak az időbeli és helyszíni igényekhez.

 

ISO/WD TR 5202 Épületek és mérnöki létesítmények. Közegészségügyi vészhelyzetekkel kapcsolatos rugalmassági stratégiák. Releváns információk gyűjtése

A dokumentum összegyűjti a különböző közegészségügyi vészhelyzetek épületekkel kapcsolatos információit, ideértve a jellemző esetek feljegyzését és vizsgálatát, a vészhelyzeti intézkedéseket és iránymutatásokat, az épületek és létesítmények szerepének javítására irányuló ötleteket és kutatásokat, a kiadott szabványokkal és szabályozásokkal stb. kapcsolatban.

Az alábbi kérdésekkel foglalkozik:

  • A különböző közegészségügyi vészhelyzetek során a különböző típusú épületek mely aspektusa nem volt megfelelő? Mely aspektusok megfelelők, azaz pl. mi segít megállítani a vírus terjedését?
  • Milyen vészhelyzeti reakciójuk volt az épület használóinak? (Ideértve, hogy ezek a reakciók hatásosak voltak-e, mik voltak a sikeres tapasztalatok, illetve mi volt az eredménytelenség oka?)
  • Milyen vészhelyzeti útmutatót adott ki a helyi önkormányzat? Mennyire eredményesek ezek?
  • Melyek azok a tipikus esetek az épületben, amelyeket a vírus terjedése okoz? Milyen elemzést és szempontokat alkalmazott a vizsgálat lefolytatója?
  • Mi volt a használók, építészek, mérnökök, kutatók és egyéb érdekelt felek véleménye, illetve milyen javaslatokat tettek az épület esetleges jövőbeli változtatására?

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2622.html

 

Zajdon Anna

2021. április

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TMBG Technical Management Board – groups

ISO/TC 59 Épületek és mérnöki létesítmények

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!