Frekvenciavédelem működési követelményei

Az MSZT 2021. április 1-jén megjelentette az MSZ EN IEC 60255-181 Mérőrelék és védelmi készülékek. 181. rész: A frekvenciavédelem működési követelményei (IEC 60255-181:2019) szabvány magyar nyelvű változatát, melyet az MSZT/MB 808 Erősáramú relék nemzeti szabványosító műszaki bizottság készített el. A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

E dokumentum a frekvenciavédelem működési és működőképességi értékelésének minimális követelményei határozza meg. Előírja, hogy a működési vizsgálatok eredményeit hogyan kell dokumentálni és közzétenni.

A szabvány olyan funkciókra vonatkozik, amelyek a frekvencia vagy a frekvenciaváltozási sebesség mérésén alapulnak. Olyan frekvenciavédelemre is vonatkozik, amelyben kiegészítő bénító elemeket is alkalmaznak.

A szabvány meghatározza azokat a befolyásoló tényezőket, amelyek állandósult állapotban a pontosságra, dinamikus körülmények között a működési jellemzőkre hatással vannak. Tartalmazza a működési jelleggörbék és a pontosság igazolására vonatkozó vizsgálati módszereket is.

Ez a funkciót meghatározó dokumentum alkalmazható olyan frekvenciafunkciókra is, amelyek a védelmek részei, valamint olyan készülékekre is, amelyek a frekvenciavédelem funkcióját is ellátják (ilyenek például egy kisfeszültségű megszakító kikapcsoló egysége vagy fotovillamos, vagy tároló rendszerekkel kapcsolatos inverterek).

 

Zajdon Anna

2021. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 808 Erősáramú relék

IEC/TC 95 Mérőrelék és védelmi készülékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!