Erdők az egészséges bolygóért és az egészséges emberért

Az ember természeti lény, bármennyire is a városokba, a hatalmas házak, üvegfelületek és sugárutak közé szorulva él. Ha azonban kimegy a természetbe, az erdőbe, háta mögött hagyja a nyüzsgő várost, annak számtalan pozitív hatása van.

 

Japánban erdőfürdőzésnek hívják ezt a már 1000 éves gyógymódot – ott ez a fajta stresszmegelőző program az egészségügyi ellátás elfogadott formája. A japánok szerint a gyakori erdőfürdőzés hozzájárul a modern világ okozta szellemi, fizikai és lelki nyomás enyhítéséhez. Az erdő, tágabb értelemben a természet segíti az embert lelassulni, kiszakadni a rohanó világból, magára és közvetlen környezetére figyelni, rácsodálkozni a teremtett világ szépségére és megérezni annak gyógyító és felszabadító erejét. A világ különböző tájain végzett kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az erdőfürdőzés csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, felszabadítja a kreativitást, erősíti az immunrendszert, csökkenti a magas vérnyomást, valamint felgyorsítja a betegségből való felépülést.

Ennek az ismeretnek a birtokában még szomorúbb és elkeserítőbb a tény, hogy a FAO (Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete) felmérése szerint a világ erdeinek területe évente mintegy 10 millió hektárral csökken.

Az illegális fakitermelés és az erdőirtás hozzájárul a megnövekedett üvegházhatásúgáz-kibocsátáshoz, a falvak átköltöztetéséhez, és megfoszt minket ettől az életadó természetes forrástól. Az erdők helyreállítása, újratelepítése segíthet megfordítani ezeket a folyamatokat, ezenkívül munkát és értékes erőforrásokat ad. Az alábbi ISO-szabványok szintén ezt a célt – a helyreállítást és a jóllétet – kívánják szolgálni és elősegíteni.

Az ISO 38200 A fa és a fa alapanyagú termékek felügyeleti lánca a fenntartható erdőgazdálkodást segíti elő a fatermékek nyomonkövethetőségével. Biztosítékot nyújt a vevőknek, hogy a termék ellenőrzött fakivágásból származó fából készült, így támogatja az erdő védelmét és az illegális módszerek alkalmazásának megelőzését.  

Az erdők helyreállítását támogatja az ISO 14055-1 Környezetmenedzsment. Helyes gyakorlatok útmutatója a talajpusztulás és az elsivatagosodás elleni küzdelemben. 1 rész: A helyes gyakorlat keretrendszere, mely a helyes gyakorlatok útmutatóját adja meg a talajpusztulás és az elsivatagosodás problémájának kezeléséhez aszályos és nem aszályos területeken.  

A szabvány a talajpusztítás megelőzésére vagy csökkentésére irányuló tevékenységeket tárgyalja, illetve, ahol már bekövetkezett a pusztulás, ott a termékenység és az ökoszisztéma egészsége érdekében meghozható talajjavítást segítő intézkedéseket. Olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint az emberi jogok tisztelete, az erdőgazdálkodás és a mezőgazdasági gyakorlatok, az éghajlati körülmények és az ipari tevékenységek.

Ezek és más releváns szabványok közvetlenül hozzájárulnak az ENSZ 15. Fenntartható fejlődési céljához, a Szárazföldi ökoszisztémák védelméhez, melynek célja a szárazföldi ökoszisztémák védelme, helyreállítása és fenntartható használatának támogatása, a fenntartható erdőgazdálkodás, a sivatagosodás leküzdése, a talajdegradáció megállítása és visszafordítása, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása.

 

Zajdon Anna

2021. április

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 287 Fenntartható folyamatok a fa és a fa alapanyagú termékek számára

ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!